Ερχονται μέτρα για τη μείωση της τιμής στα καύσιμα – “Επιταγή ακρίβειας” για ένα εκατ. πολίτες

13.11

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα και για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά υψηλών τιμών στα καύσιμα αφήνει πλέον η κυβέρνηση μετά την εκτόξευση των τιμών στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα μετά τη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα όσον αφορά στον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει στη διάθεσή της όλα τα “χαρτιά”: δηλαδή το αν θα αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρώπης απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου επειδή δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι στρατιωτικές δαπάνες στον προσδιορισμό του ελλείμματος ή αν θα δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τους πολύ υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Επίσης, σημαντικά είναι και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο τα οποία θα ανακοινωθούν την επόμενη Τρίτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις προς το παρόν παρά το γεγονός ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες πολύ σημαντικών υποχρεώσεων (τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) συνέπεσαν με την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Πακέτο μέτρων στήριξης 4 σημείων

Έτσι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθεί σε περίπου 9-10 ημέρες από σήμερα (το αργότερο) θα περιλαμβάνει:

1. Παράταση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Τα ποσά για την επιδότηση του Μαρτίου θα είναι σαφώς μεγαλύτερα καθώς θα διατηρηθεί η αναλογική σχέση. Δηλαδή, αν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας παραμείνει πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα για τον Μάρτιο (σ.σ για σήμερα η τιμή διαμορφώνεται στα 313 ευρώ ενώ από τις αρχές του μήνα ο μέσος όρος είναι στα 321 ευρώ) τότε η επιδότηση των νοικοκυριών μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 60 ευρώ (σ.σ σήμερα δίνονται 40 ευρώ με τιμή χονδρικής στα 220 ευρώ).

2. Αύξηση του ποσοστού επιδότησης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Το θέμα είναι τεθεί από τον υπουργό Ενέργειας (σ.σ αύξηση της επιδότησης στο 75% για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα αλλά είχε απορριφθεί). Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης από τους υπουργούς Ενέργειας. Οπότε είναι πιθανό να δούμε και το συγκεκριμένο μέτρο να εντάσσεται στο “πακέτο”

3. Καταβολή της “επιταγής ακρίβειας”. Το μέτρο έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, θα προχωρήσει και το θέμα είναι μόνο να ανακοινωθούν τα κριτήρια. Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι θα φτάσουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα αν και τα κριτήρια (που θα καθορίσουν και τον τελικό αριθμό) κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς το ζητούμενο είναι προηγουμένως να οριστικοποιηθεί πόσα χρήματα θα διατεθούν για το συγκεκριμένο μέτρο.

4. Παρέμβαση για τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη. Χθες τη νύχτα, ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων και στο συγκεκριμένο μέτωπο. Δεν αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει (σ.σ αν δηλαδή θα πάμε σε επιδοτήσεις ή σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα) αλλά άφησε το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί και μια τέτοια παρέμβαση στο πακέτο. Να σημειωθεί ότι για αύριο Σάββατο αναμένεται για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες να υπάρξει μια πρώτη αποκλιμάκωση στις τιμές λιανικής καθώς για σήμερα, οι τιμές διυλιστηρίου εμφανίζονται να έχουν υποχωρήσει. Η μείωση στη χονδρική του πετρελαίου κίνησης φτάνει στα 27 ευρώ και στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 23 ευρώ. Αυτό σημαίνει μείωση τουλάχιστον 3 λεπτά το λίτρο στην τιμή λιανικής.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης να ανακοινώσει παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση (σ.σ σερβιριζόμενος καφές) και μεταφορές (σ.σ και εισιτήρια λεωφορείων και τρένων) ώστε να μην αυξηθεί το κόστος μετακίνησης. Το μέτρο θα ισχύσει και για το β’ εξάμηνο του 2022 και θα προκαλέσει δημοσιονομικό κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Πηγή:THE TOC