Έρχονται οι τηλεδίκες – Διοικητικά δικαστήρια μόνο στο Ηράκλειο;

17.27

Γιατροί και ασθενείς συνεννοούνται με την άυλη συνταγογράφηση, μαθητές και εκπαιδευτικοί κάνουν μάθημα με τα τάμπλετ όταν παρουσιάζεται ανάγκη λόγω της πανδημίας, τώρα θα γίνονται και τηλεδίκες. Από τη μία πλευρά θα είναι ο δικαστής και από την άλλη ο δικηγόρος για να δικάσουν μία υπόθεση του διοικητικού πρωτοδικείου. Επιτροπή του ΣτΕ κατέθεσε πόρισμα βάση του οποίου καταργείται η φυσική παρουσία.

Ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει η πόρτα για την επέκταση εφαρμογής της τηλεματικής και σε άλλους βαθμούς της δικαιοσύνης, στερώντας από τους πολίτες την τοποθέτηση τους ενώπιων των δικαστών με φυσική παρουσία.

Ο πρόεδρος Χρήστος Πραματευτάκης σημείωσε ότι στο πόρισμα αναφέρεται η κατάργηση 14 διοικητικών πρωτοδικείων στη χώρα και η συγχώνευση τους ανά περιφέρεια, δηλαδή στην Κρήτη η έδρα θα είναι στο Ηράκλειο.

Ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης σημειώνει ότι ο «δικαστικός Καλλικράτης» τελικά δε θα εξοικονομήσει πόρους ή ταχύτητα, λόγους που προβάλει η επιτροπή για την θεσμοθέτηση του πορίσματος.

Οι δικηγόροι είναι αντίθετοι, και στο πλαίσιο αυτό έχουν αποφασίσει την αποχή τους από την εκδίκαση των διοικητικών υποθέσεων στα Χανιά στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι μας αφορά όλους αυτή η μεθόδευση.