Ερευνα της Κάπα Research: Οι Ελληνες στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση

15.34

Τη στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο και η πλειοψηφία των ασφαλισμένων βλέπει τις υπηρεσίες υγείας να φθίνουν, ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης γιγαντώνεται.

Όπως αναφέρει και το Έθνος, έρευνα που παρουσίασε η «Κάπα Research» δείχνει μια αύξηση της τάξης του 60% προς την υγειονομική κάλυψη από ιδιωτικούς φορείς.

Οι περισσότεροι ζητούν συγκεκριμένες παροχές, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που θέλουν όλο το «πακέτο» των υπηρεσιών. Περίπου δύο στους πέντε Ελληνες έχουν συνολικά συμβόλαιο Υγείας με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.258 ανθρώπων και επεξεργάστηκε επιστημονικά ομάδα ερευνητών (Δημήτρης Ζάβρας, Ελευθερία Καραμπλή, Βασιλική Τσιάντου), υπό τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο. Τα ευρήματά της παρουσίασε χθες ο κ. Κυριόπουλος στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Health World», το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συνολικό ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα οι οποίοι δήλωσαν ότι καλύπτονται από ασφαλιστική εταιρεία ως προς τη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη ανέρχεται στο 38,7%. Από αυτούς, το 21,8% έχουν μερική κάλυψη με κάποιες παροχές και το 16,9% έχει πλήρη κάλυψη.

Το 2012 το συνολικό ποσοστό όσων είχαν ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας ήταν αισθητά πιο χαμηλό (23,8%), με το 8,9% να δηλώνουν τότε ότι είχαν ορισμένες παροχές και «τσεκ απ» και το 14,9% το πλήρες πακέτο. Η διαφορά, δηλαδή, μέσα στην τελευταία διετία αφορά κυρίως τη μερική κάλυψη, η οποία έχει αυξηθεί περίπου κατά 150%.

Η τάση αυτή εξηγείται από τις απαντήσεις που δίνουν οι συμμετέχοντες σε ερωτήματα σχετικά με την ικανοποίηση από τις υπηρεσίες που παρέχουν το σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ.

Τρεις στους πέντε (65,6%) αναφέρουν ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί την τελευταία πενταετία, ενώ δύο στους πέντε (44,5%) έχουν παρόμοια άποψη για τον ΕΟΠΥΥ.

Ενας στους δύο (49,3%) δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένος και από το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με τα χρήματα που κλήθηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους για περίθαλψη. Κατά το τελευταίο εξάμηνο, πλήρωσαν ?κατά μέσο όρο και κατά κεφαλήν? 265,15 ευρώ για πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Το αντίστοιχο ποσό που έδωσαν για φάρμακα ήταν 103,35 ευρώ, για επισκέψεις σε γιατρούς (εκτός οδοντιάτρων) 74,77 ευρώ, για εργαστηριακές εξετάσεις 61,68 ευρώ και για ιατρικές συσκευές και υγειονομικό υλικό 25,35 ευρώ.

Το 36,9% των συμμετεχόντων σχολιάζει ότι την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί τα ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν για εργαστηριακές εξετάσεις. Αυξημένες πληρωμές δηλώνουν για επισκέψεις σε γιατρούς (36,5% των συμμετεχόντων), για φάρμακα (50,1%), ιατρικές συσκευές και υγειονομικό υλικό (46,6%) και νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική (50,4%).

Πηγή: iefimerida.gr