Έρευνα για νέα φάρμακα στο ΙΤΕ για χρόνιες παθήσεις με τον υπερσύγχρονο ποζιτρονικό μαγνητικό τομογράφο

14.32

Ένα βήμα μπροστά θέλει να πάει η Κρήτη σε ότι αφορά στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων. Το ΙΤΕ εδώ και ένα χρόνο έχει στις εγκαταστάσεις του, τον προκλινικό υβριδικό τομογράφο ποζιτρονικής/ Μαγνητικής τομογραφίας, ο οποίος στοίχισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ και μπορεί να ανιχνεύει από μικροσκοπικούς καρκίνους μέχρι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αλλά και καρδιακά και ρευματολογικά νοσήματα.

Το καινοτόμο είναι ότι στα εργαστήρια του ΙΤΕ θα προσομοιάζονται οι ασθένειες σε πειραματόζωα προκειμένου να λαμβάνονται σε προληπτικό αλλά και θεραπευτικό στάδιο οι κατάλληλες θεραπείες, βάση της συγκεκριμένης εικόνας τους ασθενούς και όχι για παράδειγμα βάση πρωτοκόλλου.

Σε ότι αφορά στην πράξη για τους ασθενείς σε λίγο καιρό να θυμίσουμε θα τοποθετηθεί στο ΠΑΓΝΗ ο μαγνητικός τομογράφος για τις εξετάσεις PEC, ώστε οι ασθενείς της Κρήτης να μην ταλαιπωρούνται μεταβαίνοντας στην Αθήνα.

Ο ποζιτρονικός μαγνητικός τομογράφος του ΙΤΕ είναι ο ισχυρότερος στην Ελλάδα η οποία ποντάρει στην εύρεση θεραπειών που θα μπορούσαν να πρωτοπορήσουν διεθνώς όχι μόνο σε ερευνητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.