Εργασίες επισκευής και συντήρησης του Κολυμβητηρίου του ΕΑΚ Χανίων

15.13

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επισκευής και συντήρησης στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Αθλητικού κέντρου Χανίων που βρίσκεται στην Ακτή Κανάρη, στη Ν.Χώρα.

Το έργο, προϋπολογισμού 55.000 ευρώ, προβλέπει  μια σειρά από εργασίες οι οποίες αναμένεται να αναμορφώσουν την εικόνα του κολυμβητηρίου, αλλά κυρίως θα συμβάλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και  φυσικών πόρων και κατ? επέκταση στη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, οι εργασίες προβλέπουν αντικατάσταση των κατεστραμμένων πλακιδίων των αποδυτηρίων και λουτρών καθώς και των επιδαπέδιων πλακών και ραμπών που παρουσιάζουν φθορές και προβλήματα ολισθηρότητας, συνολικού εμβαδού (τουλάχιστον) 160 τετραγωνικών μέτρων.

Επίσης έχουν ήδη εκτελεστεί εργασίες ολοκλήρωσης της πυρασφάλειας του κολυμβητηρίου. Συγκεκριμένα  τις προηγούμενες ημέρες τοποθετήθηκαν (επιπλέον) 14 πυροσβεστικές φωλιές σε χώρους του μηχανοστασίου, στους διαδρόμους των αποδυτηρίων,  στους χώρους των γυμναστηρίων και στους υπόλοιπους ελεύθερους χώρους και οι οποίες εξασφαλίζουν την πυροπροστασία του κολυμβητηρίου. Πάντως πολύ πιθανό είναι να προστεθούν ακόμα τρεις πυροσβεστικές φωλιές.

Τέλος το σημαντικότερο από τα έργα που γίνονται στο κολυμβητήριο, είναι η τοποθέτηση πλαστικών δεξαμενών υπερχείλισης νερού της κεντρικής πισίνας των 50 μέτρων που θα κατασκευαστούν υπόγεια στον εσωτερικό χώρο του μηχανοστασίου.  Αυτό το έργο θα προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει απολύμανση του νερού και υγιεινή. Παράλληλα με την δεξαμενή υπερχείλισης η οποία ανακυκλώνει και φιλτράρει το νερό της πισίνας, θα επιτευχτεί και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς μέχρι πρότινος τα νερά των κολυμβητικών δεξαμενών  κατέληγαν στη θάλασσα.

Με την τοποθέτηση και λειτουργία των δεξαμενών υπερχείλισης εξασφαλίζεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης νερού, κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα στη λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Ο ανάδοχος εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί στο κολυμβητήριο Χανίων εδώ και μερικές ημέρες, ενώ σύμφωνα το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες θα έχουν αποπερατωθεί μέσα στις επόμενες τρεις περίπου εβδομάδες.

Ισοθερμικά καλύμματα πισίνας

Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι εδώ και αρκετό καιρό στο κολυμβητήριο της Ν.Χώρας έχουν τοποθετηθεί ισοθερμικά καλύμματα πισίνας, τόσο για την κολυμβητική δεξαμενή των 25μ., όσο και για την πισίνα των 12,5 μ..

Η αγορά των ισοθερμικών καλυμμάτων αποτελούσε εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα των διοικήσεων του ΕΑΚ Χανίων προκειμένου να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών τους χειμερινούς μήνες.

Οι «κουβέρτες» εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία του κολυμβητηρίου με σαφώς χαμηλότερο κόστος σε πετρέλαιο, αφού με την τοποθέτηση και τη λειτουργία τους, περιορίζεται σημαντικά η απώλεια θερμότητας από το νερό της πισίνας. Υπολογίζεται με βάση τα συγκριτικά στοιχεία περασμένων ετών ότι μπορεί να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από 25% έως 35%.

Παράλληλα με την  τοποθέτηση του ισοθερμικού καλύμματος τα οφέλη είναι κι άλλα όπως η προστασία των νερών της πισίνας από εξωτερικούς ρύπους και η μείωση της κατανάλωση χλωρίου για την απολύμανση του νερού.

Επίσης έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακατασκευής του τοιχίου που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κολυμβητηρίου, εσωτερικά και εξωτερικά του χώρου της 12,5μ. πισίνας.