Εταιρείες φύλαξης και ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια

10.53
Αθήνα

Μέτρα θωράκισης απέναντι στα φαινόμενα ανομίας λαμβάνουν πρυτάνεις κεντρικών ΑΕΙ, ενώ κάποια ιδρύματα έχουν απευθυνθεί σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, προκειμένου να ενισχυθούν με προσωπικό.

Απόφαση για την τοποθέτηση συστήματος ελέγχου πρόσβασης έλαβε ήδη το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ζήτημα φύλαξης του ιδρύματος προκάλεσε πάντως αντιδράσεις. Η καθηγήτρια, μέλος του Συμβουλίου, Ευγ.Μπουρνόβα διαφώνησε με την έκδοση της ανακοίνωσης, δηλώνοντας: «Η εύρυθμη λειτουργία και το αίσθημα της ασφάλειας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξασφαλίζονται με την προσφυγή στα Σώματα Ασφαλείας για προληπτικούς λόγους».

Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση της Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων, στην οποία επισημαίνεται: «Τολμούν 'να βάλουν κάγκελα' στα πανεπιστήμια; Είναι επικίνδυνοι. Είναι απόλυτα υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί».

Σύμφωνα με Τα Νέα, το Συμβούλιο ιδρύματος, με πρόεδρο τον καθηγητή στο ΜΙΤ Δημήτρη Μπερτσιμά, υποστήριξε πλήρως τον πρύτανη Θεόδ. Φορτσάκη για το προληπτικό λουκέτο που έβαλε την περασμένη εβδομάδα στο κτίριο της πρυτανείας στα Προπύλαια για να εμποδίσει πιθανή φοιτητική κατάληψη διαμαρτυρίας στην ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία σεκιούριτι και πήγε ένα βήμα παραπέρα:

«Κρίνεται απαραίτητο να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα» αναφέρει.

Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο εκφράζει την συστράτευσή του με τις Πρυτανικές Αρχές για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα. «Το πανεπιστήμιο είναι δημόσια περιουσία, ανήκει στους Έλληνες πολίτες και πρέπει να προστατεύεται αναλόγως, ακόμη και με προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. Κρίνεται απαραίτητο να εκπονηθεί και υλοποιηθεί σύστημα ελέγχου της πρόσβασης όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των πολιτών στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα».

Σύμφωνα με το Έθνος, τα σχέδια των πρυτάνεων κεντρικών ΑΕΙ γα ενίσχυση της ασφάλειας προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

  • Προσλήψεις προσωπικού από ιδιωτικές εταιρείες μέσω διαγωνισμού για την ενίσχυση της φύλαξης.
  • Αύξηση των περιπολιών, ιδίως τις βραδινές ώρες.
  • Τοποθέτηση συναγερμών σε «ευαίσθητα» κτήρια μεγάλων ανώτατων ιδρυμάτων.
  • Τοποθέτηση συστήματος ελέγχου πρόσβασης στις εγκαταστάσεις.

Newsroom ΔΟΛ