Φαλάσαρνα: Καθυστερεί το Κράτος να δώσει άδειες και κόβει πρόστιμα

15.58

Πλησιάζοντας στα μέσα του Αυγούστου οι επισκέπτες αυξάνονται στα Χανιά και η παρουσία τους γίνεται περισσότερο αισθητή τόσο στην πόλη όσο και σε φημισμένους προορισμούς. Αυτές τις ημέρες έχει γίνει πολύ λόγος σε όλη τη χώρα για τις καταλήψεις του αιγιαλού από τουριστικές επιχειρήσεις, κινητοποιώντας πολίτες για την απελευθέρωση των δημόσιων χώρων.

 

Μια από αυτές τις περιοχές είναι και τα Φαλάσαρνα όπου πλέον δραστηριοποιούνται 17 επιχειρηματίες. Είναι γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια ο χώρος για τους λουόμενους ήταν πολλαπλάσιος αλλά τώρα κατά μήκος της παραλίας είναι γεμάτο ξαπλώστρες. Το πρόβλημα είναι ότι στο πικ της τουριστικής σεζόν το Κράτος δεν έχει ακόμα δώσει τις άδειες για την παραχώρηση της παραλίας παρόλο που οι αιτήσεις έγιναν τον Απρίλιο.

Αυτό που άλλαξε φέτος είναι ότι για την έκδοση της άδειας προστέθηκαν φορείς που γνωμοδοτούν όπως είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ, και οι άδειες εξετάζονται τόσο αργά που οι επιχειρηματίες δε μπορούσαν να περιμένουν για να στρώσουν τις ξαπλώστρες τους.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ενώ το Κράτος θα έπρεπε να λαμβάνει νωρίτερα τις αιτήσεις ώστε να προλάβει να τις διεκπεραιώσει, παρόλο που δεν το έχει κάνει, η Κτηματική Υπηρεσία κόβει πρόστιμα για την κατάληψη του αιγιαλού με τους επιχειρηματίες να τα πληρώνουν γιατί όπως λένε πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις τους ανοιχτές καθώς απασχολούν κάθε καλοκαίρι δεκάδες εργαζόμενους.

Η κίνηση save falasarna καλεί το κράτος να επιβάλει τα νόμιμα ώστε να μη χρειάζεται πολίτες να έρχονται σε αντιπαράθεση με εργαζόμενους και επιχειρηματίες για το που θα βάλουν τις πετσέτες τους.

Στην κριτική πάντως που δέχονται επιχειρηματίες στα Φαλάσαρνα ο κ. Γιώργος Κανατάκης απαντά ότι υπάρχουν άδειες για τα θαλάσσια σπορ, ενώ σε ότι αφορά στις γουρούνες η απαγόρευση τους ισχύει από φέτος και του χρόνου θα αντικατασταθούν με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Η αίσθηση πάντως που δίνεται από το Κράτος είναι ότι αντί να διευθετεί τα όρια στις παραλίες και κυρίως σε περιοχές natura, προτιμά που και που να επισκέπτονται οι υπηρεσίες τις επιχειρήσεις όπως σημειώθηκε αυτές τις ημέρες με την Κτηματική, τον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ και να κόβει πρόστιμα.