Φίλιππος Βαλλιανάτος: Ανάλογος σεισμός στο Αρκαλοχώρι αναμένεται σε 500 χρόνια.. – Τι δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου Εσωτερικού της Γης μετά από ένα χρόνο

15.38

Τουλάχιστον 200 σεισμικές δονήσεις άνω των 2 και 2,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν πριν χτυπήσουν το Αρκαλοχώρι τα 6 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021. Μέσα σε έναν χρόνο ακολούθησαν περίπου 7.000 μετασεισμοί, αριθμός που δείχνει ότι το φαινόμενο πλέον είναι σε ύφεση αφού η συχνότητα των δονήσεων άνω των 2,5 Ρίχτερ έχει ατονήσει αρκετά.

Στην έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τον πρώτο τόμο των συμπερασμάτων φαίνεται ότι οι τάσεις που είχαν συγκεντρωθεί στο ρήγμα οδήγησαν στον σεισμό που βύθισε τη μία πλάκα κατά 18 ολόκληρα εκατοστά.

Σε ερώτηση για το αν οι κάτοικοι θα πρέπει να ζουν με τον φόβο ενός  ανάλογου σεισμού τα επόμενα χρόνια, αλλά και το πως μπορεί να προχωρήσει η επένδυση με το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο καθηγητής Γεωφυσικής κ. Βαλλιανάτος σημείωσε, ότι η ζωή μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, καθώς ήταν ένα μοναδικό γεγονός στην περιοχή.

Τα στοιχεία και η σεισμική δραστηριότητα του Αρκαλοχωρίου περνούν στη βιβλιογραφία για τους σεισμολόγους για να μπορούν να προβλέπουν ανάλογες δονήσεις στο μέλλον. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία  του συλλόγου σεισμόπληκτων της ευρύτερης περιοχής από τα περίπου 1000 ετοιμόρροπα σπίτια μόλις 17 έχουν ήδη κατεδαφιστεί.