Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με την Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια

12.35
Νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να ανοίξει η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια. Η πρόταση, που αφορά την περίοδο Οκτωβρίου 2009 – Ιανουαρίου 2015, θα συζητηθεί (πιθανότατα) τη Μ.Δευτέρα στη Βουλή, με τη ΝΔ να ζητά να συμπεριληφθεί και η περίοδος μετά τις τελευταίες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ να ζητά να εξεταστούν και τα αίτια της της κρίσης από το 2004, δηλαδή να μην μείνει στο απυρόβλητο η περίοδος της διακυβέρνησης Καραμανλή, άποψη που συμμερίζεται και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ.Παπανδρέου.

Η κίνηση της κυβέρνησης, ουσιαστικά, βάζει τέλος στα περί πολιτικής συναίνεσης επί της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και κατά πολλούς επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως η συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή δεν αφορούσε τόσο τη στάση της αντιπολίτευσης έναντι της «εθνικής προσπάθειας» όσο τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και την ενίσχυση του λαϊκού ερείσματος.

Στο ίδιο πνεύμα, η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό, κάτι που εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας και να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια θα ανοίξουν εκ νέου τα ζητήματα της υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο, θέματα που σχετίζονται με το PSI, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την ανθρωπιστική κρίση.

Η πρόταση για την εξεταστική δεν ζητά έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, τότε θα ακολουθήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η απόφαση για την επίσπευση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, ελήφθη πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ενώ χθες Τρίτη άναψε «πράσινο φως» και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά, θα «διερευνηθεί η περίοδος υπαγωγής της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης, αλλά και κάθε άλλο ζήτημα εφαρμογής των μνημονίων».

Πρόσθεσε πως η πρόταση υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αίτημα της πλειοψηφίας των πολιτών να «φωτιστούν» οι συνθήκες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη ζωή των Ελλήνων, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου».

Πάντως, η πρόταση έχει προκαλέσει, εκτός των αναμενόμενων αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συζήτηση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε η Εξεταστική Επιτροπή να ψάξει όχι μόνο την υπογραφή των μνημονίων, αλλά και τη ρίζα: πώς φθάσαμε εκεί, εξοπλισμοί «2004», πάρτι δαπανών.

 

Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ