«Φωτιά» τα νέα τέλη κυκλοφορίας – «Χαμένοι» οι κάτοχοι ΙΧ 9ετίας

12.32

  
Με βάση τις εκπομπές ρύπων -όπως όλα δείχνουν- θα υπολογιστούν φέτος τα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούμε να πληρώσουμε το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.
 
Από τις αλλαγές εκτιμάται ότι θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας σε οχήματα που, λόγω των υψηλών τελών έθεσαν σε ακινησία, ενώ σίγουρο θεωρείται ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχτούν όσοι κατέχουν Ι.Χ. 9ετίας.
 
Οι αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, πάντως, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν 1,1 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία.

 
Με στόχο να μπει 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, το υπουργείο Οικονομικών σβήνει και γράφει προτάσεις, που επικεντρώνονται σε νέες αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας.
 
Τα νέα τέλη θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων και ισοδυναμούν με αυξομειώσεις ανάλογα το Ι.Χ., με τους πολίτες να δηλώνουν αγανακτισμένοι και επιφυλακτικοί.
 
Ένα ακόμα σενάριο που συζητείται αφορά τη μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα μεγάλου κυβισμού και άνω των 15 ετών ώστε να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες που έχουν καταθέσει πινακίδες να τις παραλάβουν. Ωστόσο, σχεδόν βέβαιο είναι ότι το μεγαλύτερο… πλήγμα θα δεχτούν όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ 9ετίας.
 
Το επικρατέστερο σενάριο πάντως, είναι η επέκταση του συστήματος επιβολής των τελών που καθορίζεται με τους εκπεμπόμενους ρύπους.
 
Και όπως όλα δείχνουν, σε αυτό το σύστημα θα συμπεριληφθούν τα αυτοκίνητα που έχουν πρώτη ημερομηνία αδείας την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά. Έτσι όποιος έχει Ι.Χ. με ημερομηνία κυκλοφορίας προγενέστερη του 2007 θα πληρώνει τέλη με βάση τον κυβισμό, ενώ όποιος έχει αυτοκίνητο με ημερομηνία κυκλοφορίας μεταγενέστερη του 2007 θα πληρώνει με βάση τις εκπομπές αερίων ρύπων.
 
Τεχνικά, η ενεργοποίηση του νέου συστήματος είναι εφικτή, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς στο σύστημα του υπουργείου Μεταφορών υπάρχουν τα στοιχεία για τις εκπομπές αερίων των οχημάτων που κυκλοφόρησαν το διάστημα από το 2007 έως το 2010.
 
Τα τέλη κυκλοφορίας θα πληρωθούν και φέτος από τον Νοέμβριο έως και το τέλος του χρόνου.