Φωτοβολταϊκά παντού με διαδικασίες fast track προτείνει η Κομισιόν -Σε νέα σπίτια, εμπορικά και δημόσια κτίρια

13.39

Τη νέα δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των καταναλωτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος των τιμών ενέργειας από τα κράτη-μέλη σχολίασαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Μαρία Σπυράκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνεται μια ρύθμιση για τα φωτοβολταϊκά η οποία προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτησή τους σε εμπορικά και δημόσια κτίρια έως το 2025, αλλά και σε νέες κατοικίες έως το 2029. Στο ίδιο πακέτο εντάσσεται και η πρόταση για αδειοδότηση των αναεώσιμων πηγών ενέργειας και συναφών υποδομών με διαδικασίες fast track.

Τι προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν για τα φωτοβολταϊκά
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει να αυξηθεί ο βασικός στόχος του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 40% σε 45% στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55».

Παράλληλα, η Επιτροπή παρουσιάζει μια στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, με διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και εγκατάσταση 600 GW έως το 2030, καθώς και την πρωτοβουλία «Solar Rooftop Initiative» με σταδιακή νομική υποχρέωση εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικιών.

«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε μέτρα εθνικής πολιτικής για να βοηθήσει στον τομέα της ενέργειας. Ξέρουμε ότι δεν είναι αρκετά για πολλούς αδύναμους πολίτες και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ευελιξία από τους ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να τους βοηθήσουμε περισσότερο. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση για να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση και προοπτική στον τομέα της ενέργειας», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους που μετέχουν σε αποστολή στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της, ως «σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα» χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη τη διαδικασία της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες μέσα από συγκεκριμένα σχήματα. «Θεωρείται μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, που δίνει μία μεγάλη νίκη στους καταναλωτές αλλά και παράλληλα τη δυνατότητα παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τους πολίτες στην πηγή. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ειδικά για την Ελλάδα που έχει ηλιοφάνεια ακόμα και 360 ημέρες τον χρόνο είναι ένα σημαντικό μέτρο», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Σπυράκη αναφέρθηκε επίσης σε συστάσεις εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών των καταναλωτών. Η ίδια χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τους ανελκυστήρες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο που κινούνται πλέον πιο αργά, ενώ αναφέρθηκε στη λειτουργία των φαναριών στους δρόμους, αλλά και στο πώς θα χρησιμοποιούνται οι συσκευές στο σπίτι.

Πηγή: www.iefimerida.gr