Φυτά και βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες έχουν “άρωμα ” Κρήτης

14.25

Από βουνά μέχρι φαράγγια, παραλίες αλλά και δάση, τα αρωματικά φυτά και τα βότανα αποτελούν το πραγματικό άρωμα Κρήτης.

Το νησί χαρακτηρίζεται, ως ένας παράδεισος βιοποικιλότητας αλλά και μακράς εμπειρικής παράδοσης της χρήσης των βοτάνων.

Η γεωγραφική του θέση, η σύσταση του εδάφους και η εγγύτητα μεταξύ ορεινών και παραθαλάσσιων περιοχών, χαρίζουν στο νησί περίπου 2.000 αυτόχθονα είδη που αυτοφυούν και 224 ενδημικά.

Ωστόσο τα είδη αυτά θα πρέπει να προστατευτούν καθώς αποτελούν σημαντικό προϊόν για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μετά το λάδι και το κρασί.

Την ημερίδα με θέμα «Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά: Καλλιέργεια & Προοπτικές Αξιοποίησης» διοργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν η πολυδιάστατη σημασία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους για καλλιέργεια και εμπορική εκμετάλλευση.
Η ημερίδα υλοποιείται στο πλαίσιο του υποέργου 12: Επικοινωνιακή Στρατηγική Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και Φορέα Διαχείρισης, της πράξης “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Τοπίου Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς” από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020″».