G20: Συμφωνία για μέτρα ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης

13.31

Στη λήψη ενός πακέτου μέτρων που στόχο έχει να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, συμφώνησαν οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20), κατά τη διάρκεια της φετινής συνόδου που στο μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους που φιλοξενήθηκε στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας, τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητά τους αφορούν κυρίως τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι θα αυξήσουν (το παγκόσμιο ΑΕΠ) κατά περισσότερα από 2 τρισεκ. δολάρια ΗΠΑ ενώ θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων θα εξετάζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Στο στόχαστρο φοροαποφυγή και διαφθορά

Ο οικοδεσπότης, Τόνι Άμποτ, φωτογραφίζεται με το «μαύρο πρόβατο» της Συνόδου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αγκαλιά με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ζώα της Αυστραλίας, τα κοάλα.

Ο οικοδεσπότης, Τόνι Άμποτ, φωτογραφίζεται με το «μαύρο πρόβατο» της Συνόδου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αγκαλιά με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ζώα της Αυστραλίας, τα κοάλα.

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Η σύνοδος χαιρέτισε «τη σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Στην τελική ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για ανάληψη «ισχυρής και αποτελεσματικής δράσης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ της οικοδέσποινας Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

G20: Συμφωνία για μέτρα ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης

Η Αυστραλία επιδίωκε να επικεντρωθεί η σύνοδος σε οικονομικά ζητήματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ενισχύεται το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ

Όσον αφορά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, η Ιαπωνία θα συμβάλλει με ποσό 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Λευκός Οίκος υπενθυμίζοντας επίσης τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδιο ταμείο.

G20: Συμφωνία για μέτρα ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν ανακοινώσει εισφορές συνολικού ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο αρχικός στόχος του Ταμείου είναι να συγκεντρωθεί έως το τέλος του 2014 ποσό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Προειδοποιήσεις κατά Πούτιν

G20: Συμφωνία για μέτρα ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία θα παραμείνει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα αν ο πρόεδρος της, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που στοχεύουν να βάλουν ένα τέλος στην ουκρανική κρίση.

«Αυτή τη στιγμή οι κυρώσεις που εφαρμόζουμε είναι πάρα πολύ καλές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη λήξη της συνόδου. «Οι ομάδες μας διαρκώς εξετάζουν μηχανισμούς στους οποίους θα στραφούμε εφόσον χρειαστεί μεγαλύτερη πίεση», πρόσθεσε.

G20: Συμφωνία για μέτρα ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης

«Εάν (ο Ρώσος πρόεδρος) εξακολουθήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να παραβιάζει τη συμφωνία για την οποία δεσμεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες, η απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχιστεί», τόνισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έστειλαν ένα «σαφές μήνυμα» στον πρόεδρο Πούτιν ότι η χώρα του θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα εάν δεν επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.

G20: Συμφωνία για μέτρα ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης

Την αντίθεσή τους για τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέφρασαν και οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι πρέπει να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι» της κατάρριψης της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον περασμένο Ιούλιο.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είχε αφήσει χθες και η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Πούτιν: Σοβαρό λάθος η οικονομική απομόνωση της ανατολικής Ουκρανίας
Παρά την πίεση που του ασκήθηκε από τους δυτικούς ηγέτες λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και του ρόλου της Μόσχας σε αυτήν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε την Κυριακή την «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» κατά τη σύνοδο κορυφής

«Πράγματι, κάποιες από τις απόψεις μας δεν συμπίπτουν, αλλά οι συζητήσεις ήταν ολοκληρωμένες, εποικοδομητικές και πολύ χρήσιμες» δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου προς τη ρωσική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας και οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής Τόνι Άμποτ για τη φιλοξενία.

Το προεδρικό Ιλιούσιν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπρίσμπαν όπως ήταν προγραμματισμένο, πριν να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Λίγο νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου, ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «σοβαρό λάθος» εκ μέρους του Κιέβου την απόφασή να διακοπεί η χρηματοδότηση των ανατολικών, αυτονομιστών περιοχών καθώς, όπως είπε, έτσι αποκόπτονται στην πράξη από την υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το θέμα της ουκρανικής κρίσης δεν αναφέρθηκε στη σύνοδο παρά μόνο στις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριό της.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές» για μια διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. «Μπορεί να μοιάζει παράξενο, όμως οι θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί από τις δύο πλευρές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη πάνω απ' όλα το συμφέρον των ανθρώπων που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας και στα νοτιοανατολικά της χώρας», συνέχισε.

Το Σάββατο η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στη σύνοδο επειδή δέχτηκε άδικες επικρίσεις για γεγονότα που δεν μπορεί να ελέγξει ο ίδιος.

Στο Πεκίνο η G20 του 2016

Μετά την Τουρκία, που παρέλαβε τη σκυτάλη από την Αυστραλία και θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της G20, το 2015, την προεδρία του φόρουμ των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου θα αναλάβει το Πεκίνο, όπως συμφωνήθηκε σήμερα από τους ηγέτες τους.

Διαδεχόμενη την Αυστραλία, η Τουρκία θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου και για έναν χρόνο την κυλιόμενη προεδρία του φόρουμ. Η επόμενη σύνοδος αναμένεται να γίνει στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2015 στην Αντάλεια. Αμέσως μετά, την 1η Δεκεμβρίου 2015, θα παραδώσει με τη σειρά την την προεδρία στην Κίνα.

ethnos.gr