Γαρδένια συμβουλές για υγιή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία

13.16

"Τα μυστικά του κήπου" από τον Κώστα Λιονουδάκη που μας μαθαίνει τα πάντα για την υπέροχη Γαρδένια. Μπορείτε να στέλνετε τις ερωτήσεις σας  Στο Κόκκινο για να σας λύσουμε ό,τι σας προβληματίζει.

ΓΑΡΔΕΝΙΑ
Η γαρδένια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά που συναντάμε στα ελληνικά μπαλκόνια. Με καταγωγή από την Ασία, θεωρείται αρκετά ευαίσθητο φυτό, και αποτελεί διακαή πόθο, για όσους φροντίζουν λουλούδια.

Παραθέτουμε παρακάτω μερικές συμβουλές για να έχει υγιή ανάπτυξη και να δώσει μια πλούσια ανθοφορία.

ΘΕΣΗ
Επιλέγουμε θέση, προστατευμένη από τον ήλιο, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, προφυλαγμένη από τους ανέμους (ειδικά το βοριά και το νοτιά). Η γαρδένια επιθυμεί δροσερό περιβάλλον, που να αερίζεται όμως, γιαυτό δεν μπορούμε να την έχουμε για μεγάλο διάστημα σε εσωτερικούς χώρους.

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ
Η γαρδένια επιθυμεί υπόστρωμα όξινο (μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστη), οπότε επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά που θα ζητήσουμε σε γεωπονικά καταστήματα ή φυτώρια. Οι παλαιότεροι το γνωρίζουν παραδοσιακά ως καστανόχωμα, το υπόστρωμα κάτω από τα δέντρα της καστανιάς και των ρεικιών, που έχει ανάλογες ιδιότητες.

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ
Κατά τη μεταφύτευση επιλέγουμε γλάστρα 1-2 νούμερα μεγαλύτερη, ανοίγουμε τρύπες στη βάση της, αν δεν έχει ήδη και ρίχνουμε μια στρώση χαλικιών 2-3εκ. για καλύτερη αποστράγγιση, και τοποθετούμε ένα κομμάτι γεωύφασμα από πάνω για να μην αναμιχθεί το φυτόχωμα με τα χαλίκια και κλείσει τη δίοδο του νερού. Σπάμε ελαφρά τις πυκνές ρίζες της γαρδένιας που έχουν διαμορφωθεί για να ανανεωθούν και να μπορέσουν άμεσα να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά. Δεν μεταφυτεύουμε τη γαρδένια σε περίοδο με ακραίες θερμοκρασίες, Ιούλιο-Αύγουστο, ούτε Δεκέβρη-Γενάρη.

ΠΟΤΙΣΜΑ
Ποτιζουμε συχνά, ανά 2-3μέρες, με καθαρό νερό απαλλαγμένο από άλατα. (για παράδειγμα το βρόχινο νερό ή με απεσταγμένο). Ξαναποτίζουμε, όταν το χώμα αρχίζει να στεγνώνει. Κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, διαβρέχουμε για δροσισμό τα φύλλα της γαρδένιας, αλλά αποφεύγουμε μετά να την βλέπει απευθείας ο ήλιος.

ΛΙΠΑΝΣΗ
Προσθέτουμε λίπασμα (κατά προτίμηση βιολογικό- 2κουταλιές της σούπας) κάθε 20-30 μέρες καθώς και μικρή ποσότητα (μια κουταλιά της σούπας) θεεικού σιδήρου. Κατά την περίοδο του Αυγούστου, όπως και Δεκέμβρη- Γενάρη δεν λιπαίνουμε.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ψεκάζουμε τα φυτά μας, κάθε βδομάδα, με διάλυμα οικολογικού πράσινου σαπουνιού για την πρόληψη εντόμων (μελίγκρα, κοκοειδών, βαμβακάδα) κατά το σούρουπο και αφότου έχουμε ποτίσει τα φυτά μας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
-Κίτρινα φύλλα με νεύρα πράσινα (μορφή ψαροκόκαλου) σημαίνει έλλειψη σιδήρου.
-Μαύρισμα στις άκρες των φύλλων, σημαίνει ξηρό περιβάλλον ή έλλειψη μαγνησίου
-Πτώση των πράσινων μπουμπουκιών, συνήθως σημαίνει απουσία λιπάσματος.
-Μικρά φύλλα που στρίβουν και κολλάνε σημαίνει προσβολή από μελίγκρα
-Φυτό που δείχνει μαραμένο ενώ έχει ποτιστεί, σημαίνει ότι θέλει μεταφύτευση.