Γάζα: 20 νεκροί από νέο βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ

09.40
Στο σκοτάδι το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας – Χτυπήθηκε από οβίδα ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – Τουλάχιστον 100 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες
 
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις, σε άλλη μια νύχτα «κόλασης».
 
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οβίδες από άρματα μάχης έπληξαν δύο αίθουσες σχολείου της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια.
 
Τις τελευταίες 24 ώρες τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιδρομές των Ισραηλινών, οι οποίοι εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον μαχητών, ενώ τα ξημερώματα της Τετάρτης 32 ακόμα άνθρωποι προστέθηκαν στον απολογισμό των νεκρών.
 
Οι Παλαιστίνιοι ήρθαν αντιμέτωποι για μία ακόμα νύχτα με το φόβο των βομβαρδισμών τα ξημερώματα της Τετάρτης, αυτή τη φορά όμως βυθισμένοι στο σκοτάδι καθώς ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον παράκτιο θύλακα χτυπήθηκε από οβίδα.
 
Η μονάδα παραγωγής ενέργειας χτυπήθηκε την Τρίτη από οβίδα και έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα να σταματήσει ολοκληρωτικά η λειτουργία του, αφήνοντας στο σκοτάδι το μεγαλύτερο μέρος των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας. Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα χρειαστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.
 
Η καταστροφή της μονάδας δεν είχε μόνο αντίκτυπο στα νοικοκυριά αλλά επίσης και σε νοσοκομεία, προμήθειες νερού και συστήματα επεξεργασίας λυμάτων, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ακόμα και πριν ξεσπάσουν οι διαμάχες το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν διαθέσιμο για λίγες μόνο ώρες την ημέρα.
 
Πυκνός μαύρος καπνός υψώθηκε πάνω από το εργοστάσιο καθώς τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης έδιναν μάχη προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 1.231 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες παιδιά, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 7.000.
 
Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει χάσει συνολικά 53 στρατιώτες και τρεις πολίτες, από την έναρξη των συγκρούσεων.
 
Διπλωματικά «παιχνίδια» για εκεχειρία
 
Στο μεταξύ το απόγευμα της Τρίτης το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως υπήρξε συμφωνία για εκεχειρία. Το πρακτορείο επικαλείται πληροφορίες που μετέδωσε ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 2, σύμφωνα με τον οποίο ισραηλινές πηγές αποκάλυψαν πως αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός «από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» στη Λωρίδα της Γάζας.
 
Λίγο αργότερα, ωστόσο, το Channel 2 «μάζεψε» την αναφορά του στα περί εκεχειρίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως δεν υπήρχαν αναφορές για το χρόνο έναρξης της εκεχειρίας, ούτε περισσότερες λεπτομέρειες. 
 
Σύμφωνα με τη Haaretz, πάντως, υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος βρίσκεται στην Αίγυπτο και διαπραγματεύεται τους όρους μιας πιθανής ειρήνευσης στην περιοχή, ενώ η ισραηλινή εφημερίδα προσθέτει πως δύο αξιωματούχοι διαψεύδουν τη συμφωνία κατάπαυση του πυρός.