Γι΄αυτό το σιχαμένο λόγο τσούζουν τα μάτια μας όταν βγαίνουμε από την πισίνα

19.25

Όσοι από εσάς έχει τύχει να κάνετε μπάνιο σε πισίνα, είτε του ξενοδοχείου που μένετε στις διακοπές ή αλλού, θα έχετε αντιληφθεί ότι κάθε φορά που βουτάτε και βγάζετε το κεφάλι σας από το νερό, τα μάτια σας τσούζουν. Και αυτό συμβαίνει κυρίως μόνο όταν κάνετε μπάνιο σε πισίνα. Σε θάλασσα σπανίως συμβαίνει. Τα μάτια όχι απλώς τσούζουν, αλλά κοκκινίζουν. Πολλοί νομίζαμε ότι ο λόγος είναι το χλώριο, αλλά είναι κάτι άλλο, πολύ σιχαμένο και ενδεικτικό του πόσο ζωωδώς φέρονται οι άνθρωποι.

Επιστήμονες από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το Συμβούλιο για την Ποιότητα του Νερού (WQHC) και το αμερικανικό Ίδρυμα Πισίνας (NSPF) επισημαίνουν ότι η διούρηση στις πισίνες δημιουργεί μια περίεργη αντίδραση με το χλώριο, με αποτέλεσμα να προκαλείται πρόβλημα στα μάτια. Μάλιστα, η τακτική αυτή είναι τόσο διαδεδομένη που ξεκινούν σχετική καμπάνια ενημέρωσης για το ευρύ κοινό!

Όπως αναφέρει το ABC News, οι αζωτούχες ενώσεις των ούρων και του ιδρώτα, όταν συνδυάζονται με χλώριο οδηγούν σε ερεθιστικές ουσίες που διαχέονται στο νερό και εκτός από τα μάτια προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα και στο αναπνευστικό.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Συμβούλιο για την Ποιότητα του Νερού, σχεδόν το 50% των Αμερικανών πιστεύουν λανθασμένα ότι υπάρχει μια χημική ουσία που προστίθεται στο νερό ώστε να αλλάζει χρώμα όταν υπάρχουν ούρα στην πισίνα. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας διαπιστώθηκε επίσης πως το 71% των Αμερικανών πιστεύουν,ότι το χλώριο είναι αυτό που προκαλεί το κοκκίνισμα και τον ερεθισμό των ματιών.

«Το χλώριο και άλλες απολυμαντικές ουσίες προστίθενται στο νερό ώστε να καταστρέφονται τα μικρόβια. Τα ούρα εξουδετερώνουν το χλώριο και παράγουν ερεθιστικές ουσίες που κάνουν τα μάτια να κοκκινίζουν», δηλώνει η εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Μισέλ Χλάβσα, συμπληρώνοντας πως «η λύση στο πρόβλημα δεν είναι επιστημονική, αλλά θέμα ευγένειας και μόνο». toratora.gr