Για πρώτη φορά απόσταξη σταφυλιών από τους διήμερους παραγωγούς για τσικουδιά

16.46

Η ζημιά φέτος στα σταφύλια θα έχει αντίκτυπο και στην παραγωγή τσικουδιάς σύμφωνα με παραγωγούς της Ανατολικής Κρήτης η μείωση αναμένεται να αγγίξει και το 40% σε σχέση με πέρυσι. Στα Χανιά η εικόνα είναι διαφορετική καθώς μπορεί οι καιρικές συνθήκες να ήταν οι ίδιες αλλά η ευδεμίδα δε χτύπησε τα αμπέλια όπως στην Ανατολική Κρήτη.

Εν τω μεταξύ, όπως είναι γνωστό έχει χαθεί το όνομα τσικουδιά ή τσίπουρο αλλά αυτό προς το παρόν δεν έχει επηρεάσει την πώληση του προϊόντος σημειώνει ο κ. Σταματάκης αλλά η ονομασία απόσταγμα που νομοθετήθηκε έχει φέρει αλλαγές στην φορολογία.

Σε ότι αφορά στις άδειες των διήμερων αποσταγματοποιών ο κ. Σταματάκης δηλώνει την ικανοποίηση του για την αδειοδότηση τους στην απόσταξη σταφυλιών εκτός των στράφυλων, κάτι που θα μπορέσουν κάνουν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδίας παραδοσιακών αποσταγματοποιών Ελλάδας.

Ο μικρός παραγωγός παράλληλα μπορεί να κάνει παραγωγή ενός τόνου κρασιού για το σπίτι του και όχι για εμπορία, ενώ την υπόλοιπη ποσότητα σταφυλιών μπορεί κατευθείαν να την αποστάξει για τσικουδιά.

Τέλος, σε ότι αφορά στον αριθμό της έκδοσης αδειών για τα καζάνια που κάθε χρόνο είναι περίπου 300 στα Χανιά, ακόμα οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί δεν έχουν δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον αφού έχουν στραφεί νωρίτερα στην ελαιοσυγκομιδή λόγω δάκου.