Γιατί τα πόδια σας ”χορεύουν” το βράδυ;

17.16

Μια άγνωστη σε πολλούς πάθηση είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών. Μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά συνήθως επιδεινώνεται τη νύχτα και μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Περιγράφεται ως μια αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» στο εσωτερικό μέρος της κνήμης και μπορεί να σχετίζεται με γενικότερους πόνους και ενοχλήσεις στα πόδια.

Tα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν ο ασθενής αναπαύεται, ενώ βελτιώνονται με την κίνηση. Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν και κακή ποιότητα ύπνου και ως επακόλουθο πολύ συχνά παρουσιάζουν ημερήσια υπνηλία.
 
Υπολογίζεται ότι το 2%-5% των ενηλίκων επηρεάζεται από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, το οποίο αποτελεί αιτία αϋπνίας. Μόνο στο 1% γίνεται σωστή διάγνωση, το οποίο και λαμβάνει τελικά τη σωστή αγωγή.
 
Όπβς επισημαίνει ο παθολόγος Α. Ιωαννίδης ''τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσάρεστες αισθήσεις στα άκρα, ιδιαίτερα στις κνήμες. Μπορούν να παρουσιαστούν και στα δύο πόδια, ενώ ορισμένες φορές προσβάλλουν και τα χέρια. Τα άτομα που έχουν το σύνδρομο συνήθως αναφέρουν συμπτώματα που περιγράφονται σαν ανατριχίλα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, πόνος, τράβηγμα ή ακόμη σαν κάτι που έρπει κάτω από το δέρμα''.
 
Ο πάσχων με τα συμπτώματα του συνδρόμου των ανήσυχων κάτω άκρων νιώθει την άμεση ανάγκη να κινηθεί, να περπατήσει, να ταλαντευθεί, να τεντωθεί. Κάνοντας τις διάφορες αυτές κινήσεις, τις οποίες μπορεί να ελέγχει, νιώθει ανακούφιση. Βέβαια μπορεί να σταματήσει τις κινήσεις αυτές. Ομως όταν τις σταματά, επανέρχονται οι δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια του.
 
Υπάρχουν στους ασθενείς αυτούς και κινήσεις που γίνονται χωρίς τη θέλησή τους: είναι απότομες, με ξαφνικά τινάγματα των ποδιών. Οι δυσάρεστες αισθήσεις που βιώνουν οι πάσχοντες επιδεινώνονται όταν ο ασθενής αναπαύεται, κάθεται ή ξαπλώνει. Η κίνηση όμως βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα. Η κλινική εικόνα της πάθησης συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών, αλλά μπορεί και να εξαφανιστεί.
 
''Η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών δεν είναι γνωστή επισημαίνει ο ειδικός και συνεχίζει: ''Σε πολλούς το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 20 χρόνων. Εμφανίζεται, επίσης, συχνότερα όταν άλλοι στενοί συγγενείς πάσχουν από αυτό. Σύμφωνα με εκτενείς μελέτες, το σύνδρομο RLS τείνει να είναι κληρονομικό''
 
Μάλιστα  στο 50%-60% των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Φαίνεται πως επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα, αν και ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι παρουσιάζεται στις γυναίκες δύο φορές πιο συχνά απ' ό,τι στους άνδρες.
 
Παρά ταύτα κάποιοι πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτό σε μεγαλύτερη ηλικία.
 
Η καφεΐνη μπορεί επίσης να παίζει κάποιο ρόλο στο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.
Τέλος, τέσσερα γονίδια, τα MEIS1, BTBD9, ΜΑΡ2Κ5 και PTPRD, έχουν βρεθεί να σχετίζονται με το σύνδρομο.
 
Οι ειδικοί λένε ότι το στρες μπορεί να κάνει χειρότερα τα συμπτώματα του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών. Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα και Tai Chi, είναι γνωστό ότι βοηθούν πάρα πολύ.

iatropedia.gr