Γιούνκερ: Οι Έλληνες μίλησαν, ο Τσίπρας να μας εξηγήσει τι είπαν

10.20

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως «θέλουμε να καταλάβουμε» τι είπαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας πως η πρόταση που απορρίφθηκε είχε ήδη βγει από το τραπεζι -και περισμένοντας την Αθήνα να κάνει τις προτάσεις της. Τάχθηκε εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ζήτησε επανέναρξη των συνομιλιών «από τις οποίες αποχώρησε η Αθήνα», κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να εξηγήσει τι σημαίνει το "όχι"» και φάνηκε να ρίχνει τις προσδοκίες από τη Σύνοδο, λέγοντας πως «εάν απόψε βρισκόταν λύση, θα ήταν μία απλοϊκή λύση».
 
Η πρώτη δημόσια αναφορά του προέδρου της Κομισιόν μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, μετά τη λιτή ανακοίνωση αφού είχαν κλείσει οι κάλπες, ήρθε το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής ενώ οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για το κρίσιμο Eurogroup και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα.
 
«Στο γερμανικό Τύπο διαβάζω διάφορα πως έχει εξαφανιστεί» είπε ο Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας. «Δεν είπα τίποτε μετά το βράδυ της Κυριακής, και πιστεύω ότι κάποιες φορές θα έπρεπε να περιμένουμε πριν μιλήσουμε, και για αυτό ήρθα εδώ, στην Ευρωβουλή, επειδή εδώ είναι το σπίτι της Δημοκρατίας» εξήγησε.
 
«Η Κομισιόν επικρίθηκε για την στάση της και τις αναφορές της στο θέμα της Ελλάδας» είπε, δείχνοντας στη Γερμανία. «Το βρίσκω απαράδεκτο να μην έχει δικαίωμα ο πρόεδρος της Κομισιόν να μιλά για την Ελλάδα» τόνισε, λέγοντας πως το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο της Ευρωβουλής. 
 
«Μας λένε ότι πρέπει να σεβαστούμε το δημοψήφισμα, και το κάνω» είπε. «Οι Έλληνες μίλησαν και θέλω να καταλάβω τι είπαν, εξηγήστε μου το ερώτημα« τόνισε.
 
«Ο ελληνικός λαός ψήφισε "όχι" σε μία πρόταση που δεν ήταν πια στο τραπέζι». Είχε εξηγήσει, όπως ανέφερε, στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η πρόταση εκείνη «δεν ανταποκρινόταν πλέον» στο πώς είχαν διαμορφωθεί στο ενδιάμεσο τα πράγματα.
 
«Θα ρίξουμε τους τόνους, και με όλο τον σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θέλουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία. Μου λένε πως δεν είναι ψήφος εναντίον του ευρώ και της Ευρώπης, και σίγουρα δεν είναι απόρριψη μίας πρότασης που δεν υπήρχε πλέον στο τραπέζι» είπε.
 
«Πρέπει να βάλουμε τους εγωισμούς μας, του μικρούς και τους μεγάλους που υπάρχουν στην άκρη» είπε. «Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται η Κομισιόν "τρομοκράτης"» είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη δήλωση Βαρουφάκη σε γερμανική εφημερίδα την παραμονή του δημοψηφίσματος.
 
«Πιστεύω πως το Grexit πρέπει να αποφευχθεί, είναι εναντίον» είπε. «Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούσαν να το επιτύχουν, αλλά είναι κάτι που δεν θέλουμε και ούτε και θα έπρεπε να θέλουμε» τόνισε.
 
Ο Γιούνκερ κατηγόρησε ξανά την Αθήνα πως αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Κομισιόν «εργάζεται για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις», τόνισε, σημειώνοντας πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας». 
 
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, είπε, και -εν όψει της Συνόδου το απόγευμα- είπε πως εάν απόψε βρισκόταν λύση, «θα ήταν μία απλοϊκή λύση». 
 
Ο Γιούνκερ, το βράδυ της Κυριακής, είχε σημειώσει πως η Κομισιόν «σέβεται λαμβάνει υπόψη» την έκβαση του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας πως θα ξεκινούσε «συνομιλίες με τους δημοκρατικά εκλεγμένους αρχηγούς των υπόλοιπων 18 χωρών της Ευρωζώνης και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών».
Newsroom ΔΟΛ