Γιούνκερ: Πριν τα Χριστούγεννα το αναπτυξιακό πακέτο των 300 δισ. ευρώ

12.13

Τη διαβεβαίωση ότι εάν λάβει σήμερα, Τετάρτη, τη ψήφο της Ευρωβουλής θα παρουσιάσει το επενδυτικό πακέτο των 300 δισ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα έδωσε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και τις επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να πάνε χέρι-χέρι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν επισήμανε πως το επίπεδο των επενδύσεων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 20% από το 2007 και ότι επείγει να γεφυρωθεί το χάσμα. Όπως ανάφερε η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει να συμβεί αυτό.

«Όπως γνωρίζετε, έχω την πρόθεση να παρουσιάσω ένα φιλόδοξο πακέτο 300 δισ. ευρώ που θα αφορά σε επενδύσεις για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μπορώ τώρα να σας πω όλες τις λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο. Αν μας δώσετε την υποστήριξή σας σήμερα, θα παρουσιάσουμε το πακέτο πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό δεν είναι υπόσχεση, είναι μια διαβεβαίωση», είπε ο Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στο εξωτερικό περιβάλλον και στις γεωπολιτικές προκλήσεις είπε πως από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η «γειτονιά» της ΕΕ παραμένει επισφαλής και ασταθής.

«Δεκάδες μετανάστες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να συνδυάσουμε την αναζήτηση της αλληλεγγύης με τη ζήτηση για ασφαλή σύνορα», είπε και προσέθεσε πως διασυνοριακές απειλές όπως η επιδημία του ιού Έμπολα εντείνουν τις ανησυχίες.

«Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουνε τα στραβά μάτια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω ότι ο χρόνος για την ευρωπαϊκή δράση είναι τώρα», υπογράμμισε.

Για τις απορρίψεις κάποιων προτεινόμενων Επιτρόπων από την Ευρωβουλή ο Γιούνκερ εμφανίσθηκε συγκαταβατικός: «Οι ακροάσεις έχουν αποκαλύψει μια ευρεία συναίνεση γύρω από την ομάδα που έχω προτείνει. Έχετε, ωστόσο, εκφράσει κάποιες ανησυχίες. Είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω άμεσα τα θέματα που προσδιορίζονται ως σχετικά με τη λειτουργία της νέας Επιτροπής», είπε χαρακτηριστικά και τεκμηρίωσε το γιατί τοποθέτησε κάποιους Επιτρόπους και υπερ- Επιτρόπους στα σχετικά χαρτοφυλάκια.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ) που διαπραγματεύεται η ΕΕ με τις ΗΠΑ και για την οποία η Ευρωβουλή εμφανίζεται επιφυλακτική ξεκαθάρισε ειδικά για τα θέματα δικαιοδοσίας πως η δικαιοδοσία των δικαστηρίων των κρατών μελών της ΕΕ δεν θα περιορίζεται από τα ειδικά καθεστώτα που θα ισχύσουν για τους επενδυτές στο πλαίσιο της ΤΤΙΡ.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει στις 1.30 μ.μ (ώρα Ελλάδος).

Newsroom ΔΟΛ