Γλυπτά του Παρθενώνα – UNESCO: Ξεκινούν επίσημα συνομιλίες Αθήνας-Λονδίνου για την επιστροφή τους

13.17

Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς πρόκειται να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες, ανακοίνωσε η UNESCO.

Την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, η UNESCO έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν σε επίσημες συνομιλίες για την πιθανή επιστροφή των αρχαίων γλυπτών, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ξεκινούν οι συνομιλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Οι συνομιλίες για την πιθανή επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα ανακοινώθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή της αποκατάστασής τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης, η οποία ξεκίνησε την 23η σύνοδό της στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την UNESCO, η συνάντηση, η οποία προσφέρθηκε στις 29 Απριλίου από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και θα κανονιστεί «εν ευθέτω χρόνω».

Η βρετανική πλευρά προτείνει να υπάρξει συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του βρετανού υπουργού Λόρδου Πάρκινσον με αυτό το θέμα.

Τα γλυπτά -που κατασκευάστηκαν μεταξύ του 447 π.Χ. και του 432 π.Χ.- αποτελούνται από μια ζωφόρο που απεικονίζει την πομπή μιας Παναθηναϊκής γιορτής για τα γενέθλια της θεάς Αθηνάς, μαζί με ορισμένες μετόπες και μορφές από τα αετώματα του ναού.

Συνολικά, το Βρετανικό Μουσείο κατέχει 15 μετόπες, 17 φιγούρες από τα αετώματα και ένα τμήμα 247 μέτρων της αρχικής ζωφόρου, τα οποία, όπως υποστηρίζει το ίδρυμα, αποκτήθηκαν νόμιμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία.

Οι προσπάθειες της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των αντικειμένων συνεχίζονται από το 1983, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της UNESCO, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα απάντησαν στη Γραμματεία στις 8 Απριλίου και στις 18 Απριλίου 2022, αντίστοιχα, περιγράφοντας τις ενέργειες που αναλήφθηκαν για τη συνέχιση του διαλόγου για την υπόθεση αυτή.

Είχε θέσει το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Και τα δύο κράτη ανέφεραν τη διμερή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2021, κατά την οποία ο Τζόνσον επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αυτό το θέμα παραμένει για τους Καταπιστευματοδόχους του Βρετανικού Μουσείου.

Παρότι το θέμα είχε θέσει στον Μπόρις Τζόνσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η θέση των Βρετανών, και όσον αφορά την κυβέρνηση και όσον αφορά το Βρετανικό Μουσείο, δεν έχει αλλάξει. Αμφότεροι θεωρούν πως ο Ελγιν κατείχε νόμιμα τα γλυπτά και ότι νομίμως τα πούλησε στη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης δεν δέχονται πως μπορούν να αλλάξουν τη νομοθεσία τους, κρυπτόμενοι πίσω από τον νόμο που υπάρχει, σύμφωνα με τον οποίο οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου δεν έχουν δικαίωμα επιστροφής οιουδήποτε αντικειμένου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τη Γραμματεία για την πρότασή του να οργανώσει συνάντηση μεταξύ της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του υπουργού Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδου Πάρκινσον, η οποία ελπίζει ότι θα λάβει θετική απάντηση των ελληνικών αρχών. Ως προς αυτό, η Ελλάδα ενημέρωσε τη Γραμματεία ότι η εισήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου απεστάλη στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού στις 29 Απριλίου 2022, έγινε αμέσως αποδεκτή και πρόκειται να γίνει συνάντηση μεταξύ των μερών.

Πηγή: www.iefimerida.gr