Γονείς Ρωμανού: Ο Νίκος έχει δικαίωμα στη μόρφωση, ό,τι κι αν συνέβη

14.41
Tον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή του Νίκου Ρωμανού, αλλά και το «δικαίωμα στη μόρφωση ο,τιδήποτε κι αν έχει συμβεί» τόνισαν γονείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί και φίλοι των τεσσάρων πλέον κρατουμένων απεργών πείνας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο θέατρο «Εμπρός». 
 
«Η κατάσταση του Νίκου δεν είναι καλή, αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες θανατολογίας» τόνισε η Λίνα Βεργοπούλου, γιατρός-αναισθησιολόγος (που ο ίδιος ο Ρωμανός έχει επιλέξει) και μητέρα του Ανδρέα Δημήτρη Μπουρζούκου, που συμπαραστέκεται στον Ρωμανό και επίσης βρίσκεται σε απεργία πείνας.
 
Η κ. Βεργοπούλου σημείωσε ότι ο Ρωμανός της έχει καταστήσει εξαρχής σαφές ότι θέλει να προχωρήσει μέχρι τέλους χωρίς τη λήψη ενδοφλέβιων υγρών, ούτε λόγος βεβαίως για το «βασανιστήριο» της υποχρεωτικής σίτισης. Η ίδια χαρακτήρισε κραυγή αξιοπρέπειας την απεργία πείνας και επισήμανε ότι νικητής είναι πάντα ο απεργός, ανεξαρτήτως έκβασης, γιατί βάζει πάνω από όλα την αξιοπρέπειά του. 
 
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Πέτρου Δαμιανού, εκπαιδευτικού – διευθυντή του γυμνασίου – λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα. «Τον Νίκο, τον χρειαζόμαστε. Τον έζησα δυο χρόνια, στη β' και τη γ' λυκείου, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι ο συνήθης μαθητής Αυλώνα. Είναι ένας διαφορετικός μαθητής» είπε. 
 
«Θα ήθελα παρά πολύ να τον έχω φοιτητή» είπε η εγκληματολόγος – αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παρίσι, Νατάσσα Τσουκαλά, η οποία επέμεινε στο νομικό πλαίσιο της υπόθεσης. Η κ. Τσουκαλά δεν δίστασε να επιτεθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, τόσο για το χρονικό σημείο στο οποίο παρενέβη («γιατί με τόση καθυστέρηση;») όσο και για την πρόταση του περί εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων με τηλεδιάσκεψη.
 
«Περίμενε ο υπουργός να μετρήσει το ρεύμα συμπάθειας κι αλληλεγγύης. Όταν είδε ότι οι απεργοί είχαν υπερκομματική στήριξη, παρενέβη» δήλωσε για να προσθέσει ότι συνειδητά διακινδύνευε την υγεία του Ρωμανού. 
 
Η ίδια χαρακτήρισε μάλιστα τη «συναινετική πρόταση» του υπουργού «κατ' επίφαση σύννομη». «Οι άδειες έναν λόγο ύπαρξης έχουν, να μην αποκοπούν οι κρατούμενοι από την κοινωνία, να μη γίνουν αγρίμια. Το γνωρίζει αυτό ο υπουργός;» διερωτήθηκε η κ. Τσουκαλά, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να διατυπώνονται τέτοιες προτάσεις για κρατούμενους που έχουν πρόσκαιρη κάθειρξη και κάποια στιγμή θα βγουν στην κοινωνία.
 
«Μεταφέρει τη λογική των φυλακών Γ (υψίστης ασφαλείας) στις φυλακές τύπου Β, γι' αυτό είναι επικίνδυνη η πρόταση του υπουργού» εκτίμησε καταχειροκροτούμενη η εγκληματολόγος. 
 
Στον κ. Αθανασίου επιτέθηκε και ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, Γιώργος, για «υποκριτική στάση», «ασχολείται εδώ και δυο χρόνια με τα βραχιολάκια» είπε χαρακτηριστικά.
 
«Δεν παρακαλάω, ούτε θα θέσω σε κοινή θέα τα συναισθήματα μου» τόνισε. «Το παιδί μου ακολουθεί μια προσωπική ηθική στάση, και δεν διστάζει να βάλει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του». 
 
Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων οι Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Κανελλοπούλου, καθώς και ο Τάσος Κουράκης.
 
Newsroom ΔΟΛ