Η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελούντα

15.09

Η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει την πρόταση του Δήμου Αγίου Νικολάου για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος στην θαλάσσια περιοχή της Ελούντας, όπως συμφωνήθηκε σήμερα στην διάρκεια συνάντησης με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας «Αμφικτυονία» Βασίλης Ξένος και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί σε συνεργασία και με τις ενάλιες αρχαιότητες, προβλέπονται δράσεις ανάδειξης της εικόνας του μοναδικού υποθαλάσσιου χώρου που υπάρχει στην περιοχή της Ελούντας είτε μέσα από καταδύσεις είτε μέσω διαδικτύου, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ο «Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας Αμφικτυονία», συνίσταται από Ευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς Αυτοδιοικητικούς οργανισμούς, όλων των βαθμίδων και συνεργάζεται με επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα στις χώρες της Μεσογείου, με τους θεσμούς της Ε.Ε. και τους Διεθνείς Αυτοδιοικητικούς και μη οργανισμούς. Οι οργανισμοί με τους οποίους έχει σύμφωνο συνεργασίας προς το παρόν είναι το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ), το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) και η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ ο Δήμος Αγίου Νικολάου είναι μέλος της Αμφικτυονίας, όπως και αρκετοί άλλοι Δήμοι της Ελλάδας και χωρών της Μεσογείου.