Νύχτα «κόλαση» στη Βαλτιμόρη

08.51
Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει η Βαλτιμόρη μετά τη νύχτα-κόλαση που ακολούθησε την κηδεία του Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι.
 
Καθώς η ηρεμία επέστρεφε σιγά σιγά μετά τις άγριες ταραχές για τον θάνατο του 25χρονου, την Τρίτη οι κάτοικοι καθάριζαν τα συντρίμμια από τις φωτιές και τις συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ κατέφυγε στο μέτρο της επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Από το βράδυ της Τρίτης η Εθνοφρουρά έχει κινητοποιηθεί στους δρόμους της Βαλτιμόρης και απαγορεύεται η κυκλοφορία τη νύχτα για μία εβδομάδα, έπειτα από τις πιο βίαιες ταραχές κατά του ρατσισμού της αστυνομίας που έχει δει η χώρα μετά τα επεισόδια του Φέργκιουσον.
Ο θάνατος του Φρέντι Γκρέι, ο οποίος συνελήφθη στις 12 Απριλίου την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από αστυνομικούς, έχει αναζωπυρώσει την κατακραυγή του κοινού για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς.
Στη διάρκεια της κράτησής του ο νεαρός υπέστη κάταγμα του αυχενικού σπονδύλου και έπεσε σε κώμα, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου. Οι έξι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη σύλληψή του έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μετ' αποδοχών, όμως δεν έχουν ανακοινωθεί η ταυτότητα και η φυλή τους.

Νύχτα «κόλαση» στη Βαλτιμόρη
 

 
Στην εβδομάδα που μεσολάβησε οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, όμως στην κηδεία του Γκρέι τη Δευτέρα το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο και λίγο αργότερα άρχισαν να ξεσπούν επεισόδια σε διάφορα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βαλτιμόρης, στις ταραχές 19 κτίρια και 144 οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες
 

 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στις ταραχές 19 κτίρια και 144 οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες και 202 άνθρωποι συνελήφθησαν. Οι ταραξίες λεηλάτησαν καταστήματα, φαρμακεία και ένα εμπορικό κέντρο στη δυτική Βαλτιμόρη, με την αστυνομία να βρίσκεται αρχικά σε ρόλο παρατηρητή και να μην επεμβαίνει την ώρα που οι διαδηλωτές έκαιγαν οχήματα και καταστήματα. Οι Αρχές ανέφεραν ότι 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έξι από τους οποίους σοβαρά. Σημειώνεται ότι η αστυνομία στο Φέργκιουσον είχε δεχτεί έντονη κριτική επειδή βιάστηκε να χρησιμοποιήσει τεθωρακισμένα οχήματα, βαρύ οπλισμό και δακρυγόνα για να καταστείλει τις εξεγέρσεις.

 Μία μητέρα που αναγνώρισε τον γιο της ανάμεσα στους ταραξίες, τον χτυπά για να φύγει από τους δρόμους όπου μαίνονταν συγκρούσεις με την αστυνομία

Μία μητέρα που αναγνώρισε τον γιο της ανάμεσα στους ταραξίες, τον χτυπά για να φύγει από τους δρόμους όπου μαίνονταν συγκρούσεις με την αστυνομία

Στην πρώτη του παρέμβαση για την υπόθεση του Φρέντι Γκρέι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε χθες τα βίαια επεισόδια της Δευτέρας στη Βαλτιμόρη, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια υποβόσκουσα κρίση με την αστυνομία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των αστυνομικών με τους Αφροαμερικανούς πολίτες.
 Οι ταραξίες λεηλάτησαν καταστήματα, φαρμακεία και ένα εμπορικό κέντρο στη δυτική Βαλτιμόρη

Οι ταραξίες λεηλάτησαν καταστήματα, φαρμακεία και ένα εμπορικό κέντρο στη δυτική Βαλτιμόρη

 

Διαχώρισε τους «εγκληματίες» και «μέλη συμμοριών» που λεηλάτησαν καταστήματα από τις ειρηνικές διαδηλώσεις που είχαν λάβει χώρα τις προηγούμενες ημέρες. «Εχουμε δει πάρα πολλά περιστατικά ανάμεσα στην αστυνομία και τους πολίτες, ιδίως τους Αφροαμερικανούς, που είναι συνήθως φτωχοί, τα οποία εγείρουν ανησυχητικά ζητήματα», ανέφερε χθες ο Ομπάμα, που κάλεσε τα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα να κάνουν μια «ενδοσκόπηση» σε ό,τι αφορά τον τρόπο που τα στελέχη των αστυνομικών δυνάμεων αντιμετωπίζουν τους πολίτες.
Οι κοινωνικές ανισότητες στη Βαλτιμόρη, μια πόλη 620.000 κατοίκων σε απόσταση μόλις 64 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, είναι τεράστιες. Το ένα τέταρτο των κατοίκων της ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό ανεργίας στη συνοικία όπου ξέσπασαν οι ταραχές τη Δευτέρα ανέρχεται σε 19,1% (στοιχεία του 2011). Ομως τα στατιστικά στοιχεία για την παιδεία και την υγεία είναι αυτά που συγκλονίζουν.
Κάτω από το 60% των μαθητών της πόλης παίρνουν απολυτήριο λυκείου, κάτι που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό στην πολιτεία. Τα μωρά Αφροαμερικανών αντιμετωπίζουν εννιαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πριν από την ηλικία του ενός έτους σε σύγκριση με τα μωρά λευκών, η βρεφική θνησιμότητα στην πόλη βρίσκεται στα επίπεδα της Μολδαβίας και του Μπελίζε, ενώ τα κρούσματα AIDS είναι πενταπλάσια στην αφροαμερικανική κοινότητα της Βαλτιμόρης σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κατοίκους.
 
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ – ethnos.gr