Νιγηρία: Τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό 200 απαχθέντων κοριτσιών

15.03

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη για την εύρεση των τουλάχιστον 200 νεαρών κοριτσιών που έπεσαν θύματα απαγωγής κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλων σε σχολείο στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Η απαγωγή των κοριτσιών έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας όταν άγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν σε σχολείο στην ταραγμένη επαρχία Μπόρνο και τα διέταξαν να επιβιβαστούν σε φορτηγά.

Έως τώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, τα βλέμματα στέφονται στους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ, που έχει ιδιαίτερα μεγάλη παρουσία στην επαρχία.

Προς αναζήτηση των κοριτσιών έχει επιστρατευτεί ο στρατός, η αστυνομία καθώς και εθελοντές ενώ στο κυνήγι των απαγωγέων έχουν επιστρατευτεί και εναέριες δυνάμεις.

Οι ένοπλοι έφτασαν τα ξημερώματα με ένα μεγάλο φορτηγό και μοτοσικλέτες στο λύκειο και ανάγκασαν τις μαθήτριες να παραμείνουν στο εσωτερικό του κτιρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας Γκίντεο Τζίμπριν, ο οποίος πρόσθεσε ότι κάποιες από τις μαθήτριες κατάφεραν να διαφύγουν. Μια κοπέλα που κατάφερε να διαφύγει δήλωσε στο BBC ότι την ώρα της επίθεσης οι συμμαθήτριές της κοιμούνταν.

Στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στο χωριό ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μαθητριών στη διάρκεια των ετήσιων εξετάσεών τους, οι οποίες θα διεξάγονταν αυτή την εβδομάδα. Όμως οι ένοπλοι «εξουδετέρωσαν τους στρατιώτες και απήγαγαν τα κορίτσια», όπως δήλωσε ένας κάτοικος του χωριού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μετά την επίθεση οι ένοπλοι κατέστρεψαν το χωριό. «Δεν έχουμε αριθμό θυμάτων», σημείωσε ο Τζίμπριν.

Η ισλαμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμαρτία», συχνά εξαπολύει επιθέσεις εναντίον σχολείων, επιδιώκοντας την αυστηρή επιβολή του ισλαμικού θρησκευτικού νόμου Σαρία στη Νιγηρία.

Ε.Σ. (Πηγή: BBC)