Νικόλας Θεοδώρου: Ο Ρεθεμνιώτης κορυφαίος σκακιστής στον κόσμο μιλά στη «Ν.Τ.»

12.48

 
Διακρίνεται για την σεμνότητα, το ήθος και την αυτοπεποίθησή του, αφού πάνω από την σκακιέρα είναι μια ήρεμη δύναμη…
 
Ο λόγος για 16χρονο Ρεθυμνιώτη σκακιστή, Νικόλα Θεοδώρου, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τέσσερις πρώτους σκακιστές παγκοσμίως, σ’ αυτή την ηλικία!
 
Ο 16χρονος μαθητής του πειραματικού λυκείου Ρεθύμνου μίλησε στη "Ν.Τ." για τις διακρίσεις που έχει
κατακτήσει, για τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αλλά και για την πολύτιμη βοήθεια της οικογένειας του για να εξελίξει το ταλέντο του.

 
Όταν ήταν μικρός παρακολουθούσε την «μάχη» που έδιναν οι γονείς του στον ελεύθερο χρόνου τους πάνω από την σκακιέρα και σήμερα σε ηλικία 16 ετών είναι ένας από τους τέσσερις πρώτους σκακιστές παγκοσμίως σ’ αυτή την ηλικία.
 
Ο λόγος για τον ρεθυμνιώτη σκακιστή, Νικόλα Θεοδώρου, ο οποίος με την σεμνότητα και το ήθος που τον διακρίνει, μίλησε στη «Ν.Τ.» για το άθλημα που τον έκανε να διακριθεί παγκοσμίως.
 
Το σκάκι είναι ένα ιδιαίτερα πνευματικό και απαιτητικό άθλημα, καθώς η αυτοσυγκέντρωση είναι το βασικό όπλο κάθε αθλητή.
 
Ο Νικόλας με συστηματική δουλειά, έβγαλε «νοκ – αουτ» σημαντικά ονόματα του χώρου και τον περασμένο Ιούλιο κατέκτησε τον τίτλο του international master με τον διεθνή βαθμό αξιολόγησής του να είναι 2.482 ELO που τον κατατάσσει στην ηλικία του πρώτο στην Ελλάδα, πρώτο στην Ευρώπη και τέταρτο στον κόσμο!
 
Στο ημερήσιο πρόγραμμα του Νικόλα τουλάχιστον δύο ώρες είναι αφιερωμένες στο σκάκι. Παράλληλα συγκεντρώνεται με την ίδια αγάπη στα μαθήματά του, ενώ δεν ξεχνά να ζήσει και την ηλικία του. «Φύλακες άγγελοι» του, όπως λέει, είναι οι γονείς του.
 
Ο Νικόλας τα τελευταία χρόνια διαγωνίζεται με την σκακιστική ακαδημία Χανίων, αφού ο τοπικός σύλλογος, ήταν αδύνατον να στηρίξει το ταλέντο του, λόγω έλλειψης πόρων.
 
Και μπορεί η οικονομική ενίσχυση των συλλόγων από την ομοσπονδία να είναι σημαντική, δυστυχώς όμως -όπως και σε άλλα αθλήματα- η επίσημη πολιτεία αρκείται μόνο σε αναμνηστικές φωτογραφίες γυρνώντας την πλάτη στα ελληνικά αστέρια, όταν πρόκειται να διαθέσει χρήματα. Τότε ρόλο χρηματοδότη παίζουν οι γονείς.
 
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο δεν διοργανώνονται πλέον διεθνείς σκακιστικοί αγώνες.
 
Και μπορεί στην Ελλάδα το σκάκι να μην κατέχει την θέση που του αρμόζει λόγω πολλών δυσκολιών, εντούτοις η συμβουλή που δίνει ο Νικόλας στα νέα ταλέντα είναι να έχουν υπομονή και επιμονή.