Ύμνος, στεφάνια, τελειώσαμε. Φτωχική εκδήλωση στο Μάλεμε αύριο.

20.07

          Φτωχική θα είναι φέτος η εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Όσοι θυμάστε αλεξιπτωτιστές να πέφουν από τον ουρανό ή μαχητικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από το αεροδρόμιο, ξεχάστε τα. Δεν θα υπάρξει τίποτα τέτοιο, λόγω… κόστους.
          Ναι, λόγω κόστους. Αυτή την αιτιολογία φέρεται να έδωσε στην απορριπτική απάντησή του το ΓΕΕΘΑ, όταν κλήθηκε από την Π.Ε. Χανίων να δώσει την άδειά του για την παροχή ελικοπτέρου με το οποίο θα γινόταν η ρίψη των αλεξιπτωτιστών της 1ης ΜΑΛ. Όμως, όσο κι αν είναι κατανοητό το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ως χώρα, παραμένει εκπληκτικό ότι δυσκολευόμαστε να βρουμε τα χρήματα για μια πτήση ελικοπτέρου – διακοσμητικής αξίας μεν, πολύ ουσιαστικής δε, αν θέλουμε να υποστηρίζουμε ότι θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη όσων πολέμησαν για την ελευθερία αυτής της χώρας.
          Η Π.Ε. Χανίων είχε έλθει σε συνεννόηση με την 1η ΜΑΛ για την ρίψη των αλεξιπτωτιστών, με τη διοίκηση της ΜΑΛ να δίνει ευχαρίστως την συγκατάθεσή της, αλλά τελικά όλα σκόνταψαν στο κόστος.
          Πληροφορίες της ΝΤ αναφέρουν ωστόσο ότι για το αίτημα αυτό δεν είχε ενημερωθει ο υπουργός άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος άλλωστε έχει δείξει ότι δεν αντιτάσσεται σε τέτοιες δραστηριότητες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις φετινές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου. Ο υπουργός βρισκόταν σε πολυήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ και φέρεται να μη γνώριζε τίποτα, αλλά από την Π.Ε. Χανίων υποστηρίζουν ότι η επιστολή που εστάλη στο ΓΕΕΘΑ, είχε κοινοποιηθεί και στο γραφείο του υπουργού.
          Σε κάθε περίπτωση, την Κυριακή στις 19:00, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης. Θα περιλαμβάνουν βέβαια, μονάχα τους χαιρετισμούς από εκπροσώπους της πολιτείας και των πρεσβειών της Μ. Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας. Το παρόν θα δώσει ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας, Κωνσταντίνος Ήσυχος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, γενικοί γραμματείς υπουργείων και υψηλά ιστάμενοι αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, ενώ θα κατατεθούν και στεφάνια στη μνήμη των πεσόντων.
              Τουλάχιστον αυτά δε μας πέφτουν τόσο ακριβά…