Βίντεο: 85% αυξήθηκε ο τουρισμός στα Χανιά από το 2010 αλλά είναι τυχαίο…

14.24

Αυτή τη φορά οι ξένοι επισκέπτες του νησιού δεν είπαν ότι έρχονται στη Δυτική Κρήτη για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά για την κρητική διατροφή και τον πολιτιστικό πλούτο. Στην έρευνα που για 10η χρονιά εκπόνησαν το ΜΑΙΧ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΒΕΧ, φάνηκε ότι η γαστρονομία, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των τουριστών.
 
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ΚΑΜ και το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι φορέων και κόσμος. Στα θετικά επίσης ήταν η παροχή υπηρεσιών αλλά και η μεταφορά με τα λεωφορεία και τα ΤΑΞΙ, ενώ στα αρνητικά θα μπορούσαμε να πούμε πως για άλλη μια χρονιά τις πρώτες θέσεις στη δυσαρέσκεια των τουριστών κέρδισαν οι κακοί δρόμοι και η έλλειψη ταμπελών στο οδικό δίκτυο.
 
Σύμφωνα με την έρευνα πάντως φαίνεται πως οι Κινέζοι ψάχνουν και στις χώρες προορισμού τους, το Κινέζικο πρωινό το οποίο αποτελεί παράγοντα για την επιλογή τους.
 
Στην παρουσίαση της έρευνας τονίστηκε ότι η αύξηση που βλέπουμε στους ξένους επισκέπτες είναι συγκυριακή και αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα όταν γίνουν γειτονικοί προορισμοί περισσότερο ελκυστικοί και αποκατασταθεί η ασφάλεια σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος ή η Τυνησία. .
 
 Σε πανελλαδικό επίπεδο η έρευνα κατέδειξε ότι στον τουρισμό οφείλεται το 20% του ΑΕΠ, ενώ η απασχόληση στον κλάδο φτάνει το 25%. Στην Ελλάδα από το 2016 αυξήθηκε ο τουρισμός κατά 9,7%, ποσοστό όμως χαμηλότερο από ανταγωνίστριες χώρες όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.
 
Πάντως οι προκρατήσεις για φέτος δείχνουν ότι η χρονιά θα πάει πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Μανώλη Γιαννούλη να υπογραμμίζει ότι παράλληλα αυξάνονται και οι φόροι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν οι ξενοδόχοι γεγονός που εμποδίσει την επιχειρηματικότητα.
 
Τέλος φέτος θα δούμε στα Χανιά απευθείας πτήσεις από Γαλλία και Ελβετία.