Βίντεο: Απογοητευμένος ο Καζάσης από τη σύσκεψη. Σοκάρουν τα βροχομετρικά στοιχεία

13.49

2002 – 2003 . Το έτος αυτό για την Κρήτη, ήταν μια υγρή χρονιά αφού καταγράφηκαν 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Ποιος ήταν ο ξηρότερος χειμώνας των τελευταίων ετών; 1989 – 1990. Έπεσαν μόλις 4,1 κυβικά μέτρα βροχής, με τον μέσο όρο της 40κονταετίας να κυμαίνεται στα 7,6 δις. Που βρισκόμαστε φέτος; Μέχρι στιγμής στα 3,8 δις κυβικά μέτρα νερού. Δηλαδή ήδη έχει χτυπήσει συναγερμός γιατί μέχρι να ξεκινήσει επίσημα το καλοκαίρι η κατάσταση δε φαίνεται να βελτιώνεται στο νησί.
 
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τρίτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης, υπογράμμισε ότι παρά τα έργα με τα φράγματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, μόλις το 7% του νερού προέρχεται από ταμιευτήρες και αυτό είναι ένα απογοητευτικό ποσοστό.
 
Το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως στην Ανατολική Κρήτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι Χανιά και Ρέθυμνο αποτελούν πλέον εξαίρεση. Ως παράδειγμα ανάφερε την λίμνη του Κουρνά που ήδη βρίσκεται στη στάθμη που είχε το νερό πέρυσι τον Αύγουστο.
 
Οι ειδικοί όπως ο Γεωλόγος Μαρίνος Κριτσωτάκης – Προϊστάμενος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, προτείνουν διάφορα κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας όπως οι περιοδικές διακοπές νερού και η απαγόρευση πλύσης των αυτοκινήτων και των αυλών με νερό ύδρευσης.  
 
Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία των εμπλεκομένων φορέων στα Χανιά με τον Φώτη Καζάση να δηλώνει απογοητευμένος από τη συνεργασία των φορέων για μια συνολική αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο νησί.