Βίντεο: Δικαιοσύνη ζητά η κόρη του άτυχου 66χρονου. Τι λέει ο δικηγόρος της

17.55

Δικαιοσύνη για τον θάνατο του πατέρα της ζητά η κόρη του 66χρονου που την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς βρήκε τραγικό θάνατο στην Παρηγοριά, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 44χρονος Χανιώτης. Η 26χρονη κόρη του που ζει στο Βέλγιο ήρθε στα Χανιά για την κηδεία του πατέρα της που έγινε το μεσημέρι,  και μέσω του δικηγόρου της τονίζει ότι θα κάνει ότι προβλέπει ο νόμος.
 
Η κόρη του 66χρονου σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη είναι απαρηγόρητη καθώς αν και ζούσε μακριά του ήταν πολύ δεμένη μαζί του και ακόμα δε μπορεί να πιστέψει πως βρήκε τραγικό θάνατο.
 
Ο κόρη του 66χρονου, ζητά την τιμωρία του 44χρονου και αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει η δικαιοσύνη, υπογραμμίζει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής.
 

Εν τω μεταξύ, ο πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα με ανακοίνωση του παραθέτει τη νομοθεσία για όσους προκαλούν τροχαίο και εγκαταλείπουν τα θύματα τους. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ευνοϊκή τη μεταχείριση που θέσπισε ο νομοθέτης μέσω του ΚΟΚ προς τους οδηγούς που αφαιρούν ζωές αφού η ποινή φυλάκισης δεν ξεπερνά τους έξι μήνες και τις περισσότερες φορές είναι εξαγοράσιμη με αναστολή.

Μάλιστα λέει πως η νομοθεσία αποτελεί πρόκληση προς τις οικογένειες των θυμάτων και την μεγαλύτερη Ύβρη προς τα ίδια τα θύματα.
 
Ο πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα ζητά την κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ που θεωρεί πλημμέλημα την αφαίρεση μιας ζωής στον δρόμο…

Η ανακοίνωση του συλλόγου:

"Για ακόμα μια φορά, τώρα στα Χανιά, μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο με εγκατάλειψη του θύματος (ΕΔΩ) επαναλήφθηκε το ίδιο σενάριο. Ο δράστης καταλήφθηκε από «διήμερο πανικό», συμπτωματικά όσο διαρκεί το αυτόφωρο, συμπτωματικά όσο να μη μπορεί να ανιχνευθεί πιθανή ύπαρξη αλκοόλ στα αίμα, πανικό που δεν τον εμπόδισε να φύγει από το σπίτι του και να κρυφτεί αλλού για να μη συλληφθεί, ούτε στο να προσλάβει γνωστό δικηγόρο/πολιτικό.

Παρουσιάστηκε λοιπόν μετά την παρέλευση του πανικού (και του αυτοφώρου) και αφέθηκε αμέσως ελεύθερος αφου του αποδόθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος!!!
Το να εγκαταλείπεις έναν άνθρωπο στο δρόμο αφού τον διαμελίσεις είναι φυσικά πλημμέλημα…
Τι κι αν το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα, ορίζει:

Ποινικός Κώδικας – Άρθρο 306, Έκθεση

Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει την υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα:α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών,
β) το θάνατο του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών. 

Αλλά ο Ποινικός Κώδικας δεν αφορά τους οδηγούς, μόνο τους υπόλοιπους… Για τούς οδηγούς θεσπίστηκε ειδική νομοθεσία που υποβίβασε σε έξι μήνες την προβλεπόμενη ποινή για το ίδιο αδίκημα…
Κ. Ο. Κ. (Ν. 2696/23.03.1999 & 3542/02.03.2007)

Άρθρο 43 – Συμπεριφορά σε περίπτωση ατυχήματος

………………………………………………………….
Αν από το οδικό τροχαίο επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό, ο οποίος ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα, υποχρεούται επιπλέον:α) Να δώσει την αναγκαία βοή8εια και συμπαράσταση στους παθόντες.
β) Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος μέχρι την άφιξή της, εκτός αν είναι αναγκαία η απομάκρυνσή του για την ειδοποίηση της Αστυνομίας ή για την περίθαλψή των τραυματιών ή του ίδιου. Και στην περίπτωση αυτήν ο οδηγός υποχρεούται να αναγγείλει το ατύχημα στην Αστυνομική Αρχή το ταχύτερο δυνατόν.
………………………………………………………………………….
Αυτός, που παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 2 περίπτωση α’ και β’ του άρθρου αυτού, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Αν από τη συμπεριφορά του ο παθών περιήλθε σε κίνδυνο ζωής ή επήλθε θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη αυτού, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις και με αφαίρεση της άδείας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα τριών (3) έως έξι (6) μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.Η ιδιαίτερα ευνοική μεταχείριση που θέσπισε ο νομοθέτης μέσω του Κ.Ο.Κ. προς τους οδηγούς – θύτες που εγκαταλείπουν τα θύματα τους αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια της έξαρσης αυτού του φαινομένου στους ελληνικούς δρόμους.

Αποτελεί βέβαια πρόκληση προς τις οικογένειες των θυμάτων και την μεγαλύτερη Ύβρη προς τα ίδια τα θύματα. Αλλά αυτούς ποιός τους λογαριάζει.

Την αμέσως προσεχή περίοδο θα δημοσιοποιήσουμε ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών θανατηφόρων τροχαίων με εγκατάλειψη, πλήρως τεκμηριωμένων που αποδεικνύουν πως ποτέ και πουθενά οι δράστες δεν διώχθηκαν ούτε δικάστηκαν με βάση τον Ποινικό Κώδικα, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις (ακόμα και υπότροποι δράστες) θεωρήθηκαν δράστες πλημμελημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν αποσκοπούμε στο να προκαλέσουμε ούτε τη συγκίνηση, ούτε την οργή κανενός.
Στοχεύουμε στο να προκαλέσουμε μια κινητοποίηση που στο όνομα της ισονομίας και της ισοπολιτείας θα οδηγήσει στην κατάργηση του άρθρου 43 του ΚΟΚ.

Σε μια χώρα που δεινοπάθησε από έκτακτους/αναγκαστικούς νόμους στις πιο σκληρές περιόδους της ιστορίας της (εμφύλιος, δικτατορία) κάποιος θα πρέπει να έχει το θάρρος ή να υπερασπιστεί δημόσια την έκτακτη υπέρ των οδηγών δολοφόνων νομοθεσία ή να την καταργήσει".

 Αθήνα 3 Ιανουαρίου 2017
Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα