Βίντεο: Νέα ρύθμιση για τα χρέη αγροτών. Πως τη βλέπουν οι αγρότες;

13.11

Το πώς θα εισπράξει το Κράτος τις ανεξόφλητες οφειλές των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων σκέφτηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έκδωσε ρύθμιση που προβλέπει μέχρι και τη διαγραφή του 60% του κεφαλαίου στην περίπτωση εξόφλησης της οφειλής εντός τριών μηνών.
 
 
Όσοι  αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι από τις 31/12/2017 έχουν παρουσιάσει καθυστέρηση στην πληρωμή των οφειλών τους, έχουν τώρα τη δυνατότητα μέσω ρύθμισης να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, προς τον ΟΓΑ για τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και για οφειλές προς τράπεζες, που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια Συνεταιριστικές κλπ).
 
Οι αγρότες από την πλευρά τους ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έκδωσε τη ρύθμιση σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αντί για ρυθμίσεις να λάβει μέτρα που να μην αναγκάζουν τους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα, σε δανεισμό ή στη μη δυνατότητα αποπληρωμής των φόρων και λοιπών υποχρεώσεων.
 
Πάντως στους αγρότες βάση της ρύθμισης, παρέχεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του ποσού εντός του τριμήνου, ενώ η διαγραφή του κεφαλαίου μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 60%. Σε περίπτωση διακανονισμού των οφειλών μέσω δόσεων, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού μέχρι και 10 χρόνια (120 δόσεις), με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται στο 40%.
 
Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.
 
Η ρύθμιση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους (www.keyd.gov.gr) η οποία αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών με τον  υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου να καλεί τους αγρότες να μη χάσουν αυτήν την ευκαιρία.

με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΑ