Βίντεο:Ευκαιρία ανάπτυξης και συνεργασιών πό την υλοποίηση της «έξυπνης εξειδίκευσης»

18.14

Στην υλοποίηση της «έξυπνης εξειδίκευσης» στην Κρήτη και στην αποδοτική συνεργασία Περιφέρειας, Ερευνητικών-Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, φορέων, επιχειρηματιών αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας σήμερα στα Χανιά στην ημερίδα «workshop on RIS3 cross-regional Learning» που συνδιοργανώνουν  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων. Ο κ. Αρναουτάκης καλωσορίζοντας στην Κρήτη τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεργάτες της Κομισιόν, και τους εκπροσώπους Υπουργείων, Περιφερειών, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες του  νησιού στο καινοτόμο πρόγραμμα αλλά και στο στόχο της συνεργασίας που είναι τα αποτελέσματα που παράγονται να μεταφερθούν στην πραγματική οικονομία που είναι η αγροδιατροφή, το περιβάλλον, ο πολιτισμός-τουρισμος ,η γνώση. Επίσης για τους ίδιους και άλλους τομείς, όπως είπε ο κ Αρναουτάκης, η Περιφέρεια Κρήτης δραστηριοποιείται δυναμικά στην σύναψη διαπεριφερειακών συνεργασιών σε όλη την Ευρώπη στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών-ανταγωνιστικών προγραμμάτων. Μάλιστα στην δική τους παρουσίαση συνεργάτες της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  αναφέρθηκαν στις δυνατότητες της Κρήτης τονίζοντας την επιτυχημένη μεθοδολογία διακυβέρνησης κατά την υλοποίηση του προγράμματος «έξυπνης εξειδίκευσης» στο νησί.

«Είναι μια σημαντική ημερίδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα συναρμόδια Υπουργεία για την «έξυπνη εξειδίκευση». Είναι ένα νέο πρόγραμμα το οποίο αφορά την συνεργασία των Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του νησιού, με τους επιχειρηματίες για να μπορούμε να έχουμε και θέσεις εργασίας αλλά και ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε» ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την Κρήτη, είναι 59 εκ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 200 προτάσεις. Προηγήθηκε διαβούλευση σε όλο το νησί, πάνω από 1000 άτομα συμμετείχαν στην διαδικασία της διαβούλευσης, σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ θετικό δρόμο, γιατί μέσα από αυτή την συνέργεια και την συνεργασία ευελπιστούμε ότι, τα αποτελέσματα θα είναι απολύτως θετικά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πρόγραμμα θα πετύχει στην Κρήτη με τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που διαθέτουμε και τα αποτελέσματα που παράγονται να μεταφερθούν στην πραγματική οικονομία που είναι η αγροδιατροφή, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η γνώση. Εμείς μέσα από την δουλειά που έχουν κάνει οι υπηρεσίες μας, μέσα από την διαβούλευση όπου έχει γίνει, μέσα από την συνέργεια, την συνεργασία ευελπιστούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε στην επιτυχή υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος». Ο Περιφερειάρχης επίσης ανέφερε, ότι, παράλληλα με την χρηματοδότηση που είναι 59 εκ. ευρώ σε όλους τους άξονες, ήδη έχουν βγει οι πρώτες προσκλήσεις που είναι 1,5 εκ., και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα βγουν οι επόμενες προσκλήσεις από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αξιοποίηση προγραμμάτων ανέφερε:

«Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαμε αποκεντρωμένες τις εγκρίσεις μεταξύ των Επιμελητηρίων της Κρήτης και την Αναπτυξιακή Κρήτης. Διαπιστώσαμε ότι ενώ η Αθήνα ήθελε 15-18 μήνες για να εγκριθεί μια πρόταση, στην Κρήτη με την συνεργασία που είχαμε με τα Επιμελητήρια, την Αναπτυξιακή, μέσα σε 4 μήνες είχαν εγκριθεί οι προτάσεις. Και από 320 προτάσεις που ήταν η αρχική έγκριση «ανεβήκαμε» στις 1026 προτάσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει αποκεντρωμένα να γίνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες ούτως ώστε να πετυχαίνουμε αποδοτικότερα αποτελέσματα για όλους».

Στην σημερινή 5η συνεδρίαση του Εθνικού Δικτύου Συντονισμού για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης παράλληλα με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, συμμετέχουν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Δημήτρης Μιχελογιάννης, η προϊσταμένη της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, η διευθύντρια αναπτυξιακού προγραμματισμού-συντονίστρια «έξυπνης εξειδίκευσης» Χρυσούλα Δασκαλάκη, η διευθύντρια περιβάλλοντος-αρμόδια υλοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ελένη Χατζηγιάννη, το στέλεχος της Περιφέρειας Λένα Καργάκη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνεδρίασης που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, συμμετέχουν με εισηγήσεις-παρεμβάσεις ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ιωάννης Φίρμπας, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Αγνή Σπηλιώτη και ο Προϊστάμενος της DG Regio της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτης Πανταζάτος.

Τόσο στην κεντρική όσο και στην παράλληλη συνεδρίαση, μιλούν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεργάτες της Κομισιόν, Εθνικών Αρχών, των Περιφερειών της χώρας, όπου εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης η κα Δασκαλάκη θα παρουσιάσει τον τρόπο υλοποίησης της Στρατηγικής «έξυπνης εξειδίκευσης» στην Κρήτη.