Βίντεο: Εν αναμονή της μελέτης για την αποκατάσταση του κτηρίου του Νοσοκομείου Χανίων

14.13

«Το εθνικό σύστημα υγείας έμεινε όρθιο παρά τις Κασσάνδρες του παρελθόντος».
Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, περιέγραψε το σύστημα υγείας της χώρας. Η κριτική τόσο από τον ίδιο όσο και από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης του απολογισμού έργου του νοσοκομείου Χανίων από τη διοίκηση για το έτος 2017. Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο κόσμος έχει καταλάβει τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του ΕΣΥ ενώ ο διοικητής Μηνάς Βουλγαρίδης σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια η πορεία του νοσοκομείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και επικίνδυνη.
 
Στην εκδήλωση στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, την Παρασκευή το βράδυ το παρόν έδωσαν στελέχη της ΔΥΠΕ, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και κόσμος με τη διοίκηση να αναλύει τα δεδομένα στο νοσοκομείο αλλά και το έργο της κάθε κλινικής χωριστά ενώ παρουσιάστηκαν και όλες οι υπηρεσίες που εγκαινιάστηκαν το 2017, όπως η παιδοχειρουργική και οι στεφανιογραφίες μεταξύ άλλων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τα 559 κρεβάτια του νοσοκομείου σήμερα υπάρχουν 1160 άτομα προσωπικό και από αυτό, οι 240 είναι γιατροί, 498 Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και 422 λοιπό προσωπικό, όπως διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί.
 
Εντύπωση προκαλεί ότι μέσα σε έναν χρόνο μόνο στα Επείγοντα προσήλθαν 86.715 άτομα, δηλαδή κατά μέσο όρο 238 ανά ημέρα, με τους 12.182 να εισάγονται επειγόντως στις κλινικές του νοσοκομείου. Όλοι αυτοί νοσηλεύονται σε ένα κτήριο που ο χρόνος δεν του έχει φερθεί καλά και ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στο ότι θα δοθεί ένα εκατομμύριο ευρώ από τα 20 που προβλέπονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ήδη έχουν δεσμευτεί από το πρόγραμμα τα 9 εκατομμύρια.
 
Μετά τον απολογισμό υπογράφηκε η σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας και το Νοσοκομείο για το Κληροδότημα Μαλινάκη με τον κ. Βουλγαρίδη να εκτιμά ότι σε τρία χρόνια θα είναι έτοιμη η νέα πτέρυγα από την επέκταση για τη στέγαση της ψυχιατρικής κλινικής.