Βίντεο: Φανερά ταλαιπωρημένοι οι 69 μετανάστες. Άγνωστο το που θα μεταφερθούν…

14.22

Στις 12:30  το μεσημέρι οι πρώτοι 21 μετανάστες  πατάνε στεριά. Μετά από 5 μέρες θαλασσοταραχής και μεγάλης ταλαιπωρίας εντοπίστηκαν ανοιχτά των Κυθήρων και πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος τους μετέφεραν στο λιμάνι της Κισάμου.
 
Η επιχείρηση διάσωσης των 69 συνολικά αλλοδαπών ξεκίνησε από χτες αργά το βράδυ όταν ελικόπτερο του λιμενικού και αεροσκάφος της Frontex τους εντόπισε 50 μίλια νοτιοδυτικά των Κυθήρων. Τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος από Χανιά και Κίσαμο έσπευσαν στο σημείο για να τους παραλάβουν καθώς το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν παρουσίασε βλάβη.
 
Στο μακρινό ταξίδι για μια νέα ζωή με το ιστιοφόρο ήταν επιβαίνοντες 16 παιδιά, 11 γυναίκες και 42 άντρες. Τα τρόφιμα και το νερό κάποια στιγμή στο ταξίδι τελείωσαν, οι επιβαίνοντες ήταν βρεγμένοι για πολλές ώρες και γι αυτό όταν έφτασαν στο λιμάνι της Κισάμου, δύο από τις γυναίκες μεταφέρθηκαν σε ημιλυπόθιμη κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Κισάμου.
 
Το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Κισάμου φρόντισε για τη διατροφή τους για όσο χρειαστεί στην περιοχή.
 
Οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν ένα άτομο ως τον διακινητή των υπολοίπων ενώ οι 68 δηλώνουν υπήκοοι Ιράν και Ιράκ.
 
Ο Γολγοθάς τους όμως συνεχίστηκε αφού στήθηκε ένας πρόχειρος καταυλισμός με χημικές τουαλέτες στο λιμάνι καθώς Δήμος Κισάμου και Χανίων δήλωσαν στο Υπουργείο αδυναμία για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών ζητώντας την άμεση μεταφορά τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους Δημάρχους Κισάμου και Χανίων δεν υπάρχει διαθέσιμος κάποιος χώρος για τη φιλοξενία τους, με αποτέλεσμα όλες αυτές τις ώρες οι μετανάστες να παραμένουν στο λιμάνι της Κισάμου..
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο τελικός προορισμός του ήταν η Ιταλία.