Βίντεο: Φοιτητές και απλήρωτοι και καλύπτουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία…

13.48

Σε θλιβερή πραγματικότητα έχει μετατραπεί η πρακτική άσκηση στα δημόσια νοσοκομεία. Μία νέα καταγγελία στο Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ έρχεται να αναδείξει το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης φοιτητών στα δημόσια νοσοκομεία. Ίσως στον πιο ευαίσθητο δημόσιο οργανισμό λίγες μέρες μετά τη γνωριμία των φοιτητών με τον τρόπο λειτουργίας μιας υπηρεσίας εντάσσονται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου και σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου καλύπτουν δωρεάν ή με μισθούς χαρτζιλίκι πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου.
Οι θέσεις που καλύπτουν οι συγκεκριμένοι φοιτητές είναι νοσηλευτή, τεχνικού αλλά και διοικητικού προσωπικού με κανονικό πολλές φορές ωράριο και με αρκετές ευθύνες.
Το Σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σε καθεστώς μαθητείας χάνουν το δικαίωμα να παραμένουν εγγεγραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ παρά το ότι η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου τους και εργάζονται είτε αμισθί είτε με ένα ελάχιστο αντίτιμο που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον ΟΑΕΔ.
Να σημειωθεί ότι η εικόνα αυτή είναι κοινή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στα Κέντρα Υγείας αλλά και σε άλλες δομές. Παράλληλα οι απλήρωτοι φοιτητές καταγγέλλουν ότι οικονομικά με τη δουλειά μπαίνουν όπως λέμε «μέσα» αφού πρέπει να πληρώνουν και το κόστος μετακίνησης τους αλλά και των εξόδων που προκύπτουν λόγο της παραμονής τους 8 ώρες στην εργασία τους όπως της διατροφής τους.

 
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:
«Κάθε χρόνο σε όλα τα νοσοκομεία, όπως και στο ΠαΓΝΗ, κάνουν την πρακτική τους άσκηση δεκάδες νέοι υπό καθεστώς μαθητείας-κατάρτισης από Δημόσια ΙΕΚ και σχολές μαθητείας είτε του Υπουργείου Παιδείας είτε του ΟΑΕΔ.
Είναι κοινό μυστικό ότι οι σπουδαστές αυτοί καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου σε διάφορα πόστα και εργάζονται είτε εντελώς απλήρωτοι είτε με μισθό-χαρτζιλίκι, πολλές φορές και σε αντικείμενα άσχετα με την ειδικότητά τους, με κριτήριο να καλύπτονται τα κενά της λειτουργίας του νοσοκομείου. Παράλληλα καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα διαβίωσης και μεταφοράς τους, αφού το επίδομα, όποτε και αν δίνεται, δεν επαρκεί για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Κάποιοι από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι που απευθύνονται στις σχολές κατάρτισης στην προσπάθειά τους να βρουν εργασία, αναγκασμένοι να αλλάζουν δύο και τρεις φορές αντικείμενα σπουδών αφού τις περισσότερες φορές το πτυχίο τους ισοδυναμεί με εισιτήριο για την ανεργία.
Με αφορμή καταγγελία σπουδάστριας στο σωματείο μας, χρειάζεται για άλλη μια φορά να αναδείξουμε το πρόβλημα διαγραφής των σπουδαστών που κάνουν πρακτική άσκηση από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, οι σπουδαστές σε αυτές τις σχολές λόγω της ιδιότητάς τους, χάνουν το δικαίωμα να παραμένουν εγγεγραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ παρά το ότι η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου τους και εργάζονται είτε αμισθί είτε με ένα ελάχιστο αντίτιμο που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον ΟΑΕΔ.
Αυτό δεν είναι καινούριο φαινόμενο, άλλωστε η μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» είναι κοινή ανάγκη των εργοδοτών και κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Οι ανάγκες των σπουδαστών για πρακτική άσκηση στο αντικείμενό τους, η ουσιαστική εκπαίδευση, οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με μισθό και ασφάλιση και το πτυχίο που θα τους εξασφαλίζει σταθερή και μόνιμη εργασία, περνάνε σε τελευταία μοίρα και θυσιάζονται στο βωμό της εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων.
Η πολιτική επιλογή εξασφάλισης των κερδών δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στα νοσοκομεία με εργαζόμενους εξουθενωμένους, φοιτητές και σπουδαστές να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη αναγκών λειτουργίας των νοσοκομείων.
Οι σπουδαστές σε μαθητεία και κατάρτιση είναι τα παιδιά των συναδέλφων μας, οι αυριανοί συνάδελφοί μας που καθημερινά ζουν την εκμετάλλευση.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ τους καλεί να συσπειρωθούν στο πλάι του διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών τους με ευθύνη του κράτους.
Διεκδικούμε:
* ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ κανείς Σπουδαστής από τα μητρώα του ΟΑΕΔ μέχρι να καλυφθεί η αυτονόητη ανάγκη για την πληρωμή της πρακτικής άσκησης.
* Δωρεάν κάρτα για μετακίνηση όλων των καταρτιζόμενων.
* Χρηματοδότηση όλων των σχολών με ευθύνη του κράτους για κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών.
* Πρακτική άσκηση στην ειδικότητα, με ασφάλιση και πληρωμή με βάση τον κατώτερο μισθό, στο ύψος των αναγκών.
Να γίνει αίτημα όλων των σωματείων να καταργηθεί το καθεστώς της μαθητείας ως τζάμπα εργασία και κάθε μορφή ελαστικών σχέσεων εργασίας.».