Βίντεο: Γιατί οι ιδιοκτήτες δε μπορούν να μπουν στο παλιό ΙΚΑ;

15.15

Ο κ. Γιώργος Μαρινάκης έχει το κλειδί του πρώην ΙΚΑ στα Χανιά. Το γυρίζει στην κλειδαριά αλλά…
 
Δεν ανοίγει. Όσες προσπάθειες και να έκανε στο παρελθόν ο κ. Μαρινάκης ο οποίος εργάζεται πλέον στον ΕΟΠΥΥ πλέον δεν κατάφερε να μπει. Άγνωστοι έχουν βάλει μεταλλικές βέργες και ξύλα πίσω από την πόρτα με αποτέλεσμα η κεντρική είσοδος να είναι μόνιμα μπλοκαρισμένη.
 
Και δεν είναι μόνο αυτό. Μία φορά που τα κατάφερε να ανοίξει έπεσε πάνω του ένα μεγάλο κομμάτι ξύλο το οποίο είχε τοποθετηθεί ως παγίδα για τον οποιοδήποτε θα έκανε το βήμα προς τον εσωτερικό χώρο.
 
Για την κατάληψη στο κτήριο στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολομού, από διάφορα άτομα η διοίκηση του ΙΚΑ έχει γνώση και προς το παρόν δείχνει υπομονή.
 
Να σημειωθεί ότι από άλλα σημεία του κτηρίου οι καταληψίες έχουν βάλει δικά τους λουκέτα και για μήνες ο κλητήρας είχε μπει στη διαδικασία να τα σπάει και μονίμως να βρίσκει καινούρια. Με απλά λόγια οι ιδιοκτήτες του χώρου δε μπορούν να μπουν μέσα.
 
Ο εσωτερικός χώρος χρησιμοποιείται από ανθρώπους που δεν έχουν κάπου να μείνουν, ενώ να σημειωθεί ότι όταν οι δομές μετακόμισαν στο κτήριο του ΙΚΑ στη λεωφόρο Σούδας το 2004, το παλιό κτήριο είχε σχεδόν ολόκληρο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των ιατρείων στο εσωτερικό του. Τώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα. Έχουν ξηλωθεί τα πάντα. Από καλώδια μέχρι τις μονάδες του εσωτερικού κλιματισμού.
 
Για το κτήριο αυτό έχει γίνει πολύς λόγος για την αξιοποίηση του όσα χρόνια παραμένει κλειστό. Να θυμίσουμε ότι η διοίκηση το είχε σχεδόν παραχωρήσει στον Δήμο Χανίων με ένα συμβολικό αντίτιμο για να λειτουργήσει εκεί η Δημοτική βιβλιοθήκη. Συμφωνία που δεν υλοποιήθηκε ενώ και οι φοιτητές του ΤΕΙ ζητούν τον χώρο για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας.
 
Η Νέα Δημοτική Αρχή όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν θεώρησε ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη πρέπει να στεγαστεί στην οδό Τζανακάκη, σε ένα νεοκλασικό κτήριο οι μελέτες του οποίου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί για την αποκατάσταση του.
 
Εν τω μεταξύ, Ανά τακτά διαστήματα μηχανικοί από την Αθήνα έρχονται για να ελέγξουν τη στατικότητα του κτηρίου που όσο περνά ο καιρός αυτή κινδυνεύει. Αν βέβαια καταφέρουν να μπουν μέσα για να το ελέγξουν….