Βίντεο: Γνωριμία με τη Βίλα Πολογιώργη. Καταρρέει καθημερινά…

14.28

1870. Τότε περίπου χτίστηκε η βίλα Πωλογιώργη στην περιοχή της Αμπεριάς στα Χανιά. Στο νεοκλασικό κτήριο ηλικίας 148 ετών λίγα έχουν μείνει να θυμίζουν την παλιά του αίγλη καθώς η φθορά του χρόνου το έχει μετατρέψει σε ένα επικίνδυνο ερείπιο στο οποίο μάλιστα και πριν από λίγες ημέρες ξέσπασε και φωτιά. Η βίλα Πωλογιώργη είναι συνδεδεμένη με την νεότερη Ιστορία της πόλης. Το 1985 περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Χανίων για πολιτιστική χρήση και το 1993 συντάχθηκε μελέτη αποτύπωσης της. Από τότε έχει αφεθεί στην τύχη της.
 
Το κόστος για την αποκατάσταση του κτηρίου από το οποίο λείπει ένα μεγάλο κομμάτι της στέγης με το ταβάνι να ήταν κόσμημα λόγω των χρωμάτων που είχε ενώ λείπουν και αρκετοί τοίχοι, είναι δυσβάστακτο.   Με μια πρώτη εκτίμηση απαιτείται ένα ποσό που ξεπερνά τα 3 εκατ. €.
 
Η Βίλα Πωλογιώργη συνορεύει με τα σχολεία της περιοχής και ήταν το αρχοντικό του Χαράλαμπου Πωλογιώργη. Στο συγκρότημα υπήρχαν φούρνοι, στάβλοι  πλακοστρωμένοι διάδρομοι με τα δωμάτια να έχουν εξαιρετική θέα.
 
Το κτήριο περιήλθε από προίκα στα χέρια του Χαράλαμπο Πωλογιώργη, ενός από τους πολιτικούς την εποχή του τέλους της τουρκοκρατίας και της κρητικής πολιτείας, ο οποίος και του έκανε προσθήκες και επισκευές. Αργότερα, μετά το 1920, χρησιμοποιήθηκε από το νοσοκομείο και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, χρησιμοποιήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό.
 
Και κάπου εκεί φαίνεται πως ολοκληρώθηκε και η ιστορία της βίλας, εκτός και αν από θαύμα βρεθούν τα χρήματα και μέχρι τότε δεν έχει καταρρεύσει τελείως…