Βίντεο: Ήλθον, δεν είδον και απήλθον… στη Ροτόντα στο Κολυμπάρι

13.11

Στο ίδιο έργο θεατές είναι οι επισκέπτες του ιερού ναού του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Επισκοπή Κολυμβαρίου. Η γνωστή σε όλους ροτόντα δεν έχει προσωπικό Χανίων από την αρχαιολογία Χανίων για να τη λειτουργήσει και έτσι όποιος τη βλέπει στους τουριστικούς οδηγούς και πάει μέχρι εκεί για να δει έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους παλιοχριστιανικούς βυζαντινούς ναούς, έναν από τους τρεις που διασώζονται σε αυτήν την κατάσταση στα Βαλκάνια, βγάζει απλά μια εξωτερική φωτογραφία. Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο Πλατανιά για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη μιας και ο ίδιος εδώ και μήνες έχει απευθύνει αιτήματα στο Υπουργείο Πολιτισμού, και η απάντηση είναι, καμία εξέλιξη.
 
 
Μπορεί η αρχαιολογία να προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε προκύρηξη 8 φυλάκων αρχαιολογικών χώρων στα Χανιά, όμως η Ροτόντα δεν ήταν μέσα σε αυτούς τους χώρους. Να σημειωθεί ότι τα χρόνια που ήταν επισκέψιμη περίπου 600 άτομα κάθε μήνα πήγαιναν στον ναό για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του. Άλλωστε ο θρησκευτικός τουρισμός έχει συγκεκριμένο κοινό το οποίο παρουσιάζει μια αυξητική τάση. Τώρα γίνονται προσπάθειες από την αρχαιολογία να ανοίξει κάποιες μέρες και ώρες τον ναό με κάποιον από το μόνιμο προσωπικό.
 
Να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό του ναού υπάρχει κομμάτια ψηφιδωτού στο πάτωμα από τον παλιό ναό καθώς και τοιχογραφίες ενώ η Παναγία θηλάζει σε μία σπάνια εικόνα της Αγίας Άννας. Η Αγία Τράπεζα χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ. όταν χτίστηκε και ο ναός ενώ εκεί κοντά υπήρχε και Μοναστήρι. Πλούσια ιστορία αλλά πόσοι την γνωρίζουν;…