Βίντεο: Κέρδη στον Δήμο το 2016 – Έρχονται τα μπιλιετάκια για τις κλήσεις στο Ενετικό Λιμάνι

13.24

Τα ανείσπρακτα έσοδα του Δήμου Χανίων αλλά και οι επενδύσεις από τα ανταποδοτικά τέλη, βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του οικονομικού απολογισμού – ισολογισμού του 2016. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για μη ανταποδοτική πολιτική προς τον Δημότη με την δεύτερη να απαντά ότι μετά την τακτοποίηση των οικονομικών του Δήμου, έρχονται και οι επενδύσεις.
 
 
Έντονη για μία ακόμα φορά ήταν η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για τον ισολογισμό – απολογισμό του έτους 2016. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία ο Δήμος κατά τη διάρκεια του έτους σημείωσε καθαρά κέρδη 2.913.597 ευρώ.
 
Από αυτό το ποσό τα 50 εκατομμύρια αφορούν σε πληρωμές του Δήμου, ποσό που αποτελεί το 70% των προβλεπόμενων πληρωμών του προϋπολογισμού. Ο θετικός αυτός ισολογισμός προκάλεσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Δημοτική Αρχή έχει χρήματα στο Ταμείο τα οποία δεν μεταφράζονται σε επενδύσεις προς όφελος των δημοτών. Τι απαντά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος;
 
 
Συνολικά από τα προηγούμενα χρόνια τα χρέη των δημοτών προς τον Δήμο αγγίζουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, με τον κ. Βλαχάκη να σημειώνει ότι είναι δύσκολο να εισπραχθούν, ενώ η ορκωτή λογίστρια Μαρίνα Χρυσανθοπούλου που έκανε την παρουσίαση, κάλεσε τον Δήμο Χανίων να προχωρήσει στην ηλεκτρονική καταγραφή των υλικών στις αποθήκες του Δήμου.
 
Εν τω μεταξύ στη συνεδρίαση έγινε αναφορά και 16.374 κλήσεις από το Δημοτικό λιμενικό Ταμείο το ύψος των οποίων φτάνει τις 627.543 ευρώ. Αναλυτικά τα ανείσπρακτα ποσά από τις κλήσεις είναι:
•        Από το 2007 – 2010 ανέρχονται στα 256.963 ευρώ
•        Από το 2011 – τέλος 2014 ανέρχονται στις 300.000 ευρώ
•        Το 2015 στις 74.000 ευρώ
•        Το 2016 στις 39.000 ευρώ

Oι κλήσεις αυτές αφορούν ως επί το πλείστον τα κανονικά τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου στο λιμάνι και όχι οι αυθαίρετες χρήσεις, με τον κ. Βλαχάκη να σημειώνει ότι στο πλαίσιο της ισονομίας πρέπει να πληρώνουν όλοι οι Δημότες και όχι μόνο οι νομοταγείς πολίτες, αν και θα έπρεπε να αναζητηθούν και ευθύνες για το ποιος κρατούσε όλα αυτά τα χρόνια τις κλήσεις στα συρτάρια.