Βίντεο: Με εντάσεις και συλλήψεις το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στα Χανιά

13.06

Με επεισόδια σημαδεύτηκε το συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στην έναρξη του. Ομάδα νεαρών άρχισε να κατηγορεί τους συγκεντρωμένους διαμαρτυρόμενους και σε λίγα λεπτά η πλατεία της Δημοτικής Αγοράς μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Τα αίματα άναψαν μεταξύ των δύο και τότε δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν πετώντας δακρυγόνα, ενώ πιάστηκαν στα χέρια με τους νεαρούς.
 
Τα επεισόδια έληξαν λίγο αργότερα και το αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να γίνουν τρεις προσαγωγές και να τραυματιστούν κάποιοι από τους παρευρισκόμενους και των δύο πλευρών και δύο αστυνομικοί.
 
Οι τρεις νεαροί που φέρεται να εμπλέκονται στα επεισόδια οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα όπου αφέθησαν ελεύθεροι ενώ έλαβαν προθεσμία σαράντα οκτώ ωρών προκειμένου να απολογηθούν ώστε να υπάρχει ο χρόνος για τη συμπλήρωση της  δικογραφίας.
 
Εν τω μεταξύ μετά τη λήξη της συμπλοκής το συλλαλητήριο το οποίο είχε μεγάλη προσέλευση, συνεχίστηκε κανονικά με τους παρευρισκόμενους να κρατούν στα χέρια μια τεράστια ελληνική σημαία και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας, αντιδρώντας έντονα στην κυοφορούμενη λύση της κυβέρνησης στο ονοματολογικό με τα Σκόπια, όπου φαίνεται ότι θα περιέχει την λέξη «Μακεδονία».
 
Τη διοργάνωση είχε αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν με ελληνικές σημαίες και χωρίς κομματικά σύμβολα.
 
Για την ελληνικότητα της Μακεδονίας διαδήλωσαν χιλιάδες Ελληνες πολίτες σε 23 πόλεις της χώρας.
Το κεντρικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην Πέλλα, με περισσότερους από 3.000 πολίτες στους δρόμους.
Παράλληλα, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και σε Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.

Τέλος, νέο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Ιουλίου.