Βίντεο: Μεγάλη φωτιά στον Αποκόρωνα – Κάτοικος εγκαυματίας τρέχει για να σώσει την περιουσία του

13.39

Εκτεταμένα εγκαύματα υπέστη ένας κάτοικος του Αποκόρωνα στην προσπάθεια του να σώσει την περιουσία του από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας στον Αποκόρωνα στα Χανιά.  Μπροστά στα μάτια τους οι ιδιοκτήτες μιας υπό ανέγερση οικίας είδαν τα ζώα τους και όλα τα βαριά οχήματα, μηχανήματα και εργαλεία που είχαν στην αποθήκη τους να καίγονται.
 
Η φωτιά ήταν δύσκολο να σβήσει καθώς στην αποθήκη φυλάσσονταν το ελαιόλαδο της οικογένειας και εργαλεία με βενζίνη και η φωτιά πήρε αμέσως διαστάσεις.
Η φωτιά ξεκίνησε από τον Άγιο Φανούριο καίγοντας ότι έβρισκε στο πέρασμα της ενώ έφτασε και μέχρι το χωριό στις Βρύσσες απειλώντας οικίες και επιχειρήσεις.
 
Οι κάτοικοι δε μπορούσαν να πιστέψουν την ταχύτητα με την οποία η φωτιά επεκτεινόταν και στις δύο πλευρές του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης στον οποίο κόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στήθηκαν εγκαταστάσεις από την Πυροσβεστική σε διάφορα σημεία ενώ συνολικά επιχειρούσαν 23 οχήματα, με 40 άνδρες και αρκετούς εθελοντές. Από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Αποκορώνου έκανε λόγο για εμπρησμό καλώντας τους κατοίκους να ενημερώσουν τις ανακριτικές αρχές σε περίπτωση που έχουν κάποια πληροφορία για τον ή τους εμπρηστές.
 
Το παράπονο του εξέφρασε ο Δήμαρχος για την καθυστέρηση στην άφιξη του πρώτου πυροσβεστικού ελικοπτέρου αφού πέρασε περίπου μία ώρα μέχρι να πραγματοποιήσει την πρώτη ρίψη. Στη συνέχεια έφτασε και το δεύτερο με τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής να επιχειρούν συνεχώς μέχρι να νυχτώσει. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν και δυνάμεις από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και  Λασίθι.
Από νωρίς το απόγευμα παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σε Βρύσες, Σφακιά, και Καλαμίτσι, καθώς αρκετοί στύλοι της ΔΕΗ ενώ μεγάλη είναι και η καταστροφή στο αρδευτικό δίκτυο.
Και την ώρα που στη χώρα εκτυλίσσεται μια νέα Πομπηία ευτυχώς στον Αποκόρωνα δεν κινδύνεψαν ζωές με συνολικά επτά άτομα όμως να μεταφέρονται  στα Νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου και στο Κέντρο Υγείας Βάμου με προβλήματα δύσπνοιας. Ανάμεσα τους μεταξύ και μία έγκυος ενώ ένα παραπληγικό άτομο διεκομίσθη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για προληπτικούς λόγους.
 
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αργά τη νύχτα έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο ενώ καθόλη τη διάρκεια της πραγματοποιούσαν ρίψεις σε μικρές εστίες υπό το φόβο αναζοπύρωσης. Η φωτιά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει κάψει μεγάλες εκτάσεις γεωργικής, χορτολιβαδικής αλλά και δασικής έκτασης αφού κάηκε μεγάλο μέρος του πευκοδάσους του Αποκόρωνα.
 
Το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής έχει αναλάβει την έρευνα για την εξακρίβωση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφική πυρκαγιά.