Βίντεο: Mετά τις φωτιές έρχονται οι πλημμύρες, σύσκεψη την Δευτέρα

13.45

Την επόμενη μέρα των πυρκαγιών σχεδιάζουν οι αρχές στους Δήμους Αποκορώνου και Πλατανιά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που αποτέφρωσαν συνολικά 8.500 στρέμματα. Συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή των Βρυσσών και στο Καλαμίτσι κάηκαν συνολικά 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης και 4.000 γεωργικής με καλλιέργειες και ελαιόδεντρα. Στην ευρύτερη περιοχή του Κακόπετρου κάηκαν 800 στρέμματα δασικής, 500 χορτολιβαδικής και 200 γεωργικής.
 
Τη Δευτέρα ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων συγκαλεί σύσκεψη το πρωί παρουσία του Σταύρου Αρναουτάκη με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς για να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και οι τρόποι βοήθειας στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους.
 
Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις βροχοπτώσεις που έρχονται το Φθινόπωρο μιας και από τη διάβρωση του εδάφους και τα καμένα δέντρα μια δυνατή βροχή θα οδηγήσει σε πλημμυρικά φαινόμενα αφού δεν υπάρχει τίποτα σε αρκετά σημεία για να συγκρατήσει το νερό και να μη διοχετευτεί σε κατοικημένες περιοχές.
 
Να σημειωθεί ότι για την Περιφέρεια Κρήτης έχουν ήδη εγκριθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ προς το Δασαρχείο για την οριοθέτηση ρεμάτων και ποταμών αλλά και για τη δημιουργία μέτρων προστασίας όπως είναι οι αντιπυρικές ζώνες και ο Απόστολος Βουλγαράκης ζητά την εκταμίευση αυτών των χρημάτων.
 
Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται σε αυτήν τη φάση χαρακτηρίζονται ως ήπιες μιας και τα καμένα υλικά θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.
 
Τέλος, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων περιμένει το πόρισμα από τις ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής για τα αίτια που προκάλεσαν τις φωτιές σε Κακόπετρο και Αποκόρωνα.