Βίντεο: ο Γ. Μπαμπινιώτης για τους εχθρούς της ελληνικής γλώσσας. Πόσες είναι οι ελλ. λέξεις;

13.34

Θ σ δ αύριο
Οκ Τα λμ μτ
 
Που θ πμ;
Δεν ξρ
 
Αυτός είναι ο τρόπος γραφής στα μηνύματα μέσω των κινητών τηλεφώνων των εφήβων. Για να εξοικονομήσουν χρόνο, έχουν κόβουν πολλά από τα σύμφωνα στις λέξεις που ένας μεγαλύτερος για να καταλάβει τι γράφουν θα πρέπει να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο της σκέψης τους. Όμως αυτή η γραφή είναι μια νέα μορφή απειλής της ελληνικής γλώσσας όπως και τα Γκρικλις σύμφωνα με τον καθηγητή Γλωσσολογίας Γεώργιο Μπαμπινιώτη.
 
 
Άλλο η λαχτάρα και άλλο η επιθυμία . Άλλη έννοια έχει η αγάπη και άλλη ο έρωτας. Η ελληνική γλώσσα αριθμεί σύμφωνα με τους υπολογισμούς μέχρι στιγμής, 150.000 λέξεις και φράσεις που μεταφράζονται σε 450.000 έννοιες. Έχει μια συνέχεια 4.000 χρόνων, με την καλλιέργεια και την οικουμενικότητα να ανήκουν στα κύρια χαρακτηριστικά της.
 
 
Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος των Αρσάκειων Σχολείων βρίσκεται στα Χανιά μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας.
 
Από τα Χανιά ο κ. Μπαμπινιώτης εξέφρασε την επιθυμία του να ξεκινήσει μια κίνηση από ευαισθητοποιημένους πολίτες για την προώθηση και αξιοποίηση της ελληνικής γλώσσας.
 
Εχθρός της γλώσσας μας φαίνεται πως είναι το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα όπου η γλώσσα γίνεται απλά ένα εργαλείο για την είσοδο στα πανεπιστήμια.
 
 
Τέλος ο καθηγητής γλωσσολογίας τονίζει ότι στο μέλλον θα πληρώσουμε την πληκτρολόγηση αντί της χειρόγραφης γραφής των λέξεων .
 
 
Την Πέμπτη 26 Απριλίου, ο κ. Μπαμπινιώτης θα μιλήσει στις 11 μ.μ. σε μαθητές Β΄ και Γ΄ Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Επίσης, στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιήσει ομιλία στο ιστορικό καφέ: “Κήπος” με θέμα: «Οι πικρές αλήθειες της γλώσσας μου και της Παιδείας».