Βίντεο: «Οι δρόμοι της Ελιάς». Που σκοπεύουν να φτάσουν οι επιστήμονες

15.48

Που θα μπορούσε να οδηγήσει η καταγραφή των ελληνικών ποικιλιών της Ελιάς και η ανάδειξη τους; Πόσες και ποιες είναι τελικά οι ελληνικές ποικιλίες; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν οι ερευνητές πους συμμετέχουν στο Εθνικό Δίκτυο με την ονομασία «Οι δρόμοι της Ελιάς», το οποίο συστάθηκε πρόσφατα από τον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ.

Απώτερος στόχος της δράσης είναι η διάσωση και διατήρηση σημαντικών κλώνων, η γενετική τους βελτίωση μέσα από τη μελέτη ανθεκτικών κλώνων σε ασθένειες, ξηρασία και κλιματική αλλαγή. Σε επόμενο στάδιο θα γίνει η περιγραφή και  η κατοχύρωση ταυτοποιημένου γενετικού υλικού και ελληνικών ποικιλιών στον επίσημο ευρωπαϊκό κατάλογο.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ, έχει χρονικό ορίζοντα τα δύο χρόνια ενώ προβλέπεται στη συνέχει η έρευνα στα αμπέλια και στο μέλι για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ποικιλιών.

Επιστημονικός συντονιστής της δράσης θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Αθανάσιος Μολασιώτης. Τα  υποέργα της δράσης θα ασχοληθούν με τη γενετική της ελιάς (συντονιστής το ΕΛΓΟ Δήμητρα – Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος), τα προϊόντα της ελιάς (συντονιστής ο ΕΦΕΤ – Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης) και τη φυτοπροστασία (συντονιστής το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας – Δρ. Ιωάννης Βόντας).

Στην Κρήτη υπάρχουν και πολλά αρχαία ελαιόδεντρα τα οποία θα βοηθήσουν τους ερευνητές στην ανάδειξη των συγκεκριμένων ποικιλιών που αντέχουν χιλιάδες χρόνια σε ότι αφορά στο κλίμα και τις ασθένειες.

Τέλος στο Εθνικό Δίκτυο συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς από όλη την Ελλάδα, όπως το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, τα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλίας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το ΤΕΙ Κρήτης και το ΕΛΓΟ Δήμητρα.