Βίντεο: Πανελλήνιο Συνέδριο για τις περιοχές Natura στο ΚΑΜ

13.20

Οι προστατευόμενες περιοχές και η διαχείριση τους είναι στο επίκεντρο του τριήμερου πανελληνίου συνεδρίου για την προστασία και ορθή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 αλλά και για την ανάδειξη ευκαιριών βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το παρόν στο συνέδριο δίνει και η Γ.Γ του Υπουργείου Ενέργειας και περιβάλλοντος, η οποία σημείωσε ότι γίνονται συνεχώς βήματα για την προστασία τους από τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις.

Δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού η σκέψη για την επιβολή εισιτηρίου για την επίσκεψη σε αξιοθέατα της φύσης όπως είναι η παραλία του Ελαφονησίου ή του Μπάλου. Αυτό τόνισε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την πρόταση που έχει κάνει η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, για τα 10 ευρώ είσοδο στον επισκέπτη αυτών των παραλιών.
 
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του τριήμερου πανελληνίου συνεδρίου για την προστασία και διαχείριση των περιοχών Νατούρα που ξεκίνησε το πρωί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Χριστίνα Μπαριτάκη, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρά βήματα για την προστασία των περιοχών αυτών όπως είναι και σύσταση των δασικών χαρτών.
 
Η ανάπτυξη δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την προστασία των περιοχών Natura τόνισε η κα Μπαριτάκη ενώ ο κ. Καλογερής υπογράμμισε ότι υπάρχουν τρόποι για τη σωστή διαχείριση των επισκεπτών σε δημοφιλείς προστατευόμενες περιοχές όπως είναι το Ελαφονήσι αλλά και το Φαράγγι της Σαμαριάς.
 
Τέλος σε ότι αφορά στο νέο νόμο που διέπει τους φορείς διαχείρισης και τις παρανοήσεις που προέκυψαν στο ποιος τελικά έχει την ευθύνη κάποιων περιοχών όπως συνέβη με το φαράγγι της Σαμαριάς, όπου καθυστέρησαν οι προσλήψεις του προσωπικού, αυτό προέκυψε από την κακή ανάγνωση του νόμου.