Βίντεο: Περισσότεροι οι εποχικοί από τους μόνιμους!

15.37

Ένα μήνα πριν από το φθινόπωρο ήρθαν στα Δασαρχεία της χώρας οι 5.066 εποχικοί υπάλληλοι για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες. Τα άτομα αυτά προβλέπονται για την αντιπυρική προστασία των δασών αλλά πιάνουν δουλειά λίγο πριν τελειώσει και θα φύγουν σε 8 μήνες όταν δηλαδή θα πρέπει να ξεκινήσουν τις εργασίες για την νέα αντιπυρική περίοδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ;

Στα Χανιά ο αριθμός των ατόμων που προσελήφθησαν από το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος αφού ήρθαν περισσότερα άτομα από τους μόνιμους υπαλλήλους. Καλά ακούσατε. 50 είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι και 71 οι εποχικοί. Άραγε που θα κάθονται όταν θα είναι όλοι μαζί στην υπηρεσία;
Να σημειωθεί ότι το σωματείο των εποχικών υπαλλήλων έχει ζητήσει την προμήθεια κατάλληλης ένδυσης, υπόδησης αλλά και εξοπλισμού με εργαλεία προκειμένου να προβούν στους καθαρισμούς. Στα Δασαρχεία όμως το κράτος δεν έχει χορηγήσει κονδύλια για την αγορά τους, αν και έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος. Μέσα σε όλα αυτά ο δασολόγος της Διεύθυνσης Γιάννης Φωτάκης υπογραμμίζει ότι θα παρουσιαστεί και πρόβλημα στην μετακίνηση τους στα σημεία καθαρισμού.
 

Προς το παρόν οι 71 εποχικοί υπάλληλοι παρακολουθούν ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο στο φυτώριο του Δασαρχείου για τις αρμοδιότητες τους αλλά και για τα προστατευόμενα φυτά μιας και στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία ανάλογη ειδίκευση ή προϋπηρεσία.  Ανάμεσα τους όμως υπάρχουν και 2 δασολόγοι, 2 δασοπόνοι και 2 διοικητικοί υπάλληλοι.
 

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 32 εκατομμύρια ευρώ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος διάρκειας οκτώ μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.
 

Με 5.066 εποχικούς υπαλλήλους θα στελεχωθούν τα δασαρχεία σε όλη τη χώρα με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες.

Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών ανακοινώθηκε από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 32 εκατομμύρια ευρω. Επίσης, όπως έγινε γνωστό ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρω από το Πράσινο Ταμείο για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος διάρκειας οκτώ μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.

Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων) προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.

Έτοιμη είναι η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για να υποδεχθεί τις ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που αφορά στην πρόσληψη 5.066 νέων υπαλλήλων στην αντιπυρική προστασία.

Με δηλώσεις του, o υφυπουργός Εργασίας κ. Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνει ότι «η προκήρυξη θα βγει τις αμέσως προσεχείς ημέρες» και προσθέτει: «Θα ανέβει άμεσα η Δημόσια Πρόσκληση και αμέσως θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων».

Σημειώστε ότι στην διαδικασία συμμετέχουν υποψήφιοι όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με 8μηνη σύμβαση εργασίας.