Βίντεο: Υπομονή ζητά ο Κουρουμπλής από τους Κρητικούς. Πότε ψηφίζονται τα υδατοδρομια

12.27

Θα περιμένει αρκετά ακόμα από ότι φαίνεται η Κρήτη για να μπει στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου καθώς σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε ότι  Κρήτη, Εύβοια και Λευκάδα μένουν εκτός του μέτρου και στη δεύτερη φάση που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2019, με χρηματοδότηση τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.

Με το Μεταφορικό Ισοδύναμο δίνεται η δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν κοινοτικοί πόροι για να επιδοτηθεί το κόστος μεταφοράς στα νησιά διότι θεωρείται ως δικαίωμα του νησιώτη να απολαμβάνει μεταφορικές υπηρεσίες με το ίδιο κόστος που το απολαμβάνει ο κάτοικος της Αθήνας και άλλων περιοχών. Ήδη στο ξεκίνημα του μέτρου πριν από λίγες ημέρες 5.300 νησιώτες έχουν κάνει αίτηση για την έκδοση (ΜΑΝ) Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη και 2.000 οικογένειες έχουν καταστεί δικαιούχες σε 49 νησιά.
 
Με τον ΜΑΝ μπορούν να εκδίδουν τα εισιτήρια στα οποία είναι δικαιούχοι μέσω οποιουδήποτε πρακτορείου, και στο τέλος του μήνα, αυτόματα, θα πιστώνεται στον λογαριασμό τους η διαφορά του κόστους. Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις στα νησιά, να θυμίσουμε ότι από την 1 Ιουλίου 2018 είναι επιλέξιμες και οι δαπάνες μεταφοράς προϊόντων.

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στο θεσμικό πλαίσιο  που διέπει την αδειοδότηση για εγκαταστάσεις και τη μεταφορά επιβατών με υδροπλάνα στα νησιά, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν έχει μείνει στα συρτάρια και άμεσα θα πάει στη Βουλή με την καθυστέρηση να οφείλεται σε όλα αυτά που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα λιμάνια σε Πάτρα, Παξούς και Κέρκυρα είναι τα μόνα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια. Η εταιρία Ελληνικά Υδατοδρόμια ΑΕ έχει αναλάβει την αδειοδότηση επιπλέον τεσσάρων σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Μεγανήσι.