Βίντεο: Σε αριθμό ρεκόρ οι αποποιήσεις κληρονομιών

14.49

Σύμφωνα με τα στοιχεία κατά χιλιάδες οι Έλληνες κληρονόμοι λένε όχι στην κληρονομιά της ακίνητης περιουσίας χαρίζοντας την στο δημόσιο επειδή δε μπορούν να πληρώσουν τους φόρους.
 
Συγκεκριμένα, το δημόσιο τα χρόνια της κρίσης στη χώρα φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος κληρονόμος. αφού κατέχει χιλιάδες ακίνητα τα οποία δεν αξιοποιεί καθώς η γραφειοκρατία είναι τεράστια για να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς.
 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 οι αποποιήσεις κληρονομιών έφτασαν στον αριθμό ρεκόρ των 135.000 ενώ το 2016 ήταν λιγότερες από τις μισές στις 54.222 και όσο κοιτάμε προς τα πίσω τόσο φαίνεται ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι κληρονόμοι που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στους φόρους για να αποκτήσουν ένα ακίνητο. Για παράδειγμα το 2013 ήταν 29.199.
 
Πριν την κρίση η ακίνητη περιουσία ερχόταν ως ένα πολύ μεγάλο δώρο αλλά ο ΕΝΦΙΑ με τους συμπληρωματικούς φόρους, τον φόρο κληρονομιάς και το κόστος συντήρησης που επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% έχει οδηγήσει τους Έλληνες στο να λένε όχι στην περιουσία των συγγενών τους.
 
 
 
Ίσως το να αποκληρωθεί κάποιος να είναι καλύτερα ψυχολογικά για τον κληρονόμο από το να γνωρίζει ότι η περιουσία που περιέρχεται στα χέρια του πριν προλάβει να τη χαρεί θα του την πάρει το κράτος.