Βίντεο: Στην τελική ευθεία το κληροδότημα Μαλινάκη;

14.22

Στη Βουλή έχει πάει για έγκριση η σύμβαση του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία της ψυχιατρικής κλινικής σε νεοαναγειρόμενο κτήριο στο Νοσοκομείο Χανίων από το κληροδότημα Μαλινάκη. Όπως διαβεβαιώνουν τα μέλη της επιτροπής του κληροδοτήματος Σεβασμιώτατος Δαμασκηνός και Μηνάς Βουλγαρίδης, αυτόν τον μήνα η γραφειοκρατία θα έχει ολοκληρωθεί.

Τα 5 εκατομμύρια ευρώ ακόμα περιμένουν την αξιοποίηση τους στο Νοσοκομείο Χανίων από το κληροδότημα Μαλινάκη. Η διαθήκη του Γεωργίου Μαλινάκη το έγραφε ξεκάθαρα: Σε τακτό χρονικό διάστημα να έχει ανεγερθεί η υπερσύγχρονη ψυχιατρική κλινική 700 τ.μ. εντός της έκτασης του νοσηλευτικού ιδρύματος και να συντηρείται από τα χρήματα της διαθήκης.  Ο Γεώργιος Μαλινάκης πέθανε στην Αθήνα το 2008, δηλαδή φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο του και ακόμα τίποτα. Στην τελική ευθεία είναι οι διαδικασίες διαβεβαιώνουν ο Διοικητής του νοσοκομείου Χανίων και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας κ Αποκορώνου Δαμασκηνός.
 
Να θυμίσουμε ότι ο Γεώργιος Μαλινάκης πέθανε σε ηλικία 83 ετών, ήταν γιος εύπορης οικογένειας και έμπορος σε Πειραιά και Χανιά και δεν είχε παιδιά. Όταν έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο ήρθε στα Χανιά για να μάθει για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και το ενδιαφέρον του στράφηκε κυρίως στο Νοσοκομείο Χανίων και το Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης.
 
Σήμερα το ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου έχει 25 κρεβάτια και με την επέκταση θα αναβαθμιστεί η δημόσια περίθαλψη στα ψυχιατρικά νοσήματα.

Όπως τονίζει ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός αν αυτόν τον μήνα δε προχωρήσουν οι διαδικασίες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, μέλη της επιτροπής του κληροδοτήματος θα επισκεφτούν το Υπουργείο Υγείας.
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της διαθήκης η δωρεά για τη ψυχιατρική κλινική σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη συμβολαιογραφική πράξη, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.