Βίντεο: Στο επίκεντρο της ΠΕΔ η πυροπροστασία

14.12

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πύρινης τραγωδίας στο Μάτι Αττικής ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης. Η επιλογή του Δημαρχείου Αποκορώνου για τη συζήτηση δεν ήταν τυχαία καθώς στα προ ημερησίας διάταξης θέματα συζητήθηκαν οι τρόποι πρόληψης από τις φυσικές καταστροφές αλλά και η αντιμετώπιση τους με τον συντονισμό των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Σε ότι αφορά στις πρόσφατες πυρκαγιές σε Βρύσσες Αποκορώνου και Κακόπετρο του Δήμου Πλατανιά ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης υπογράμμισε ότι το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής έχει ευρήματα με την προανάκριση να συνεχίζεται.
 

Τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ όσο και οι Δήμαρχοι τόνισαν ότι την ώρα που μία φυσική καταστροφή είναι σε εξέλιξη είτε αυτή είναι φωτιά είτε πλημμύρα ή σεισμός θα πρέπει σε κάθε Δήμο να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο διαφυγής των κατοίκων και ξεκαθαρισμένες ενέργειες για το πώς θα γίνει μια εκκένωση με τον Δήμαρχο Πλατανιά να προτείνει τη δημιουργία ενός πρακτικού εγχειριδίου.
 

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο δίνονται 20.000 ευρώ για την πυροπροστασία των Δήμων με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής να καλεί και τους ιδιώτες να αποψιλώνουν τα οικόπεδα τους από τα ξερά χόρτα αλλά και τους Δήμους να προβαίνουν αυταπάγγελτα σε καθαρισμούς δημοτών που αγνοούν τη συγκεκριμένη υποχρέωση και στη συνέχεια το κόστος να το χρεώνουν στους ιδιώτες, καλώντας και τη ΔΕΗ να αντικαταστήσει φθαρμένα δίκτυα.
 

Εν τω μεταξύ, η εικόνα του καμένου πευκόδασους  στις Βρύσες είναι θλιβερή με τα συνεργεία και σήμερα 8 ημέρες μετά την πυρκαγιά να προσπαθούν να προλάβουν τις επιπτώσεις από δυνατούς ανέμους και βροχοπτώσεις.
 

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου τέλος ανακοίνωσε ότι είναι θέμα ωρών να κηρυχτούν οι Δήμοι Πλατανιά και Αποκορώνου, ως έκτακτης ανάγκης.